Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En jubilar med många sidor

Många vet att Björn Eklund varit nationell chef inom Trafikverket.
Det som kanske inte lika många vet är att han har behörighet för att dyka inuti skeppsvrak.

Björn Eklund – som fyller 40 år torsdagen den 15 maj – har redan gett sig själv en rejäl födelsedagspresent. I vintras var han och familjen utomlands i en månad för sol och bad.

– Att resa har alltid varit ett stort intresse och hittills har jag avverkat ett trettiotal länder. I två omgångar har jag också studerat engelska i Wales, säger han.

Ett nästan lika stort intresse har varit – och är – anläggningsarbeten. Det intresset väcktes när han gjorde militärtjänstgöring med att bygga broar på Ingenjörtrupperna i Boden.

– När jag var färdig sökte jag in på en privat utbildning till mättekniker inom bygg och anläggning. Jag har utbildat mig löpande och tentat av alla behörigheter och kurser parallellt med arbetet, säger han.

I början av 2000-talet var Björn Eklund projektledare för den tekniska utvecklingen av metoder för alternativa halkbekämpningsmedel för vinterväghållning.

– Jag åkte runt och föreläste om resultaten och blev glädjande nog uppmärksammad och fick ta emot en del utmärkelser.

I över 16 år arbetade han, som entreprenör, med byggande och underhåll av vägar och järnvägar.

2008 gick han över till dåvarande Vägverket. Där har han varit nationell chef i olika befattningar, de senaste åren som teknisk chef för Trafikverkets underhållsverksamhet.

Åren som ytterst ansvarig för Trafikverkets specialistavdelning, med över 300 specialister över landet, har varit slitsamma. Speciellt med familj med tre små tjejer hemma och veckor som bestod av ständigt resande.

– På en tjänsteresa i Tokyo i oktober hade jag väckarklockan på ringning varje natt för att koppla upp möten på hemmaplan eller prata med tjejerna via skype. Där någonstans insåg jag att nu är det dags för förändring.

Dagen efter tog han beslutet att sluta med dåvarande arbetsuppgifter. Han blev erbjuden att stanna kvar på Trafikverket för att arbeta med utredningar och projektledning.

Sedan årsskiftet har han trappat ned något i arbetet.

– Nu är jag Senior Analyst och kan kombinera arbetet i hemmet vissa dagar med att hämta och lämna barn.

På fritiden trivs Björn Eklund bäst ute i skog och mark med familjen. Mycket av den lediga tiden tillbringas i fritidshuset i Lövvik, Undersvik, med bad, fiske eller att åka båt på Ljusnan.

– Jag är också praktiskt lagd och tycker om att bygga och renovera allt från hus till småsaker. Sist byggde jag en fullt fungerande fyr i miniatyr vid stranden så att vi kan hitta hem med båten i mörkret.

Björn Eklund hinner också med ett antal styrelseuppdrag; i Luleå Railway Research center på LTU och ett motsvarande program för väg på KTH i Stockholm.

Dessutom tillkommer uppdrag som god man.

Dykning är ett intresse som han gärna återupptar den dag barnen har blivit lite större. Han har dessutom behörighet för att dyka inuti skeppsvrak.

– Jag tycker att det är spännande med båtar som sänktes under andra världskriget, säger Björn Eklund.