Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En insats för freden

Den internationella fredsdagen infaller, enligt ett beslut år 1981 i FN:s generalförsamling, den tredje tisdagen i september.

Den dagen inleder generalförsamlingen sitt årliga ordinarie möte. I år är alltså den 20 september den internationella fredsdagen. Dagen skall "ägnas åt att stärka fredsidealen i alla länder".

Just 1981 hade hundratusentals människor deltagit i fredsmarscher mot kärnvapenupprustningen.

Tyvärr är nog den internationella fredsdagen en ganska okänd företeelse. Människor, som inte är engagerade i någon fredsorganisation, tycks inte känna till fredsdagen. Tidningar och andra nyhetsmedier brukar inte ägna något större utrymme år den dagen.

Men det är anledning att nu, 30 år efter införandet av fredsdagen, uppmärksamma den dagen och försöka öka intresset för fredsarbetet. Det finns många personer och organisationer, som på olika sätt har arbetat för fredliga lösningar av konflikter, bland andra mottagarna av Nobels fredspris. Information om sådant fredsarbete skulle väl kunna ges i samband med fredsdagen.

Till exempel hade Liberia i flera år strider mellan rebellgrupper och regeringen, men landet fick uppleva en avväpning och återintegrering till samhället, av före detta soldater.

FN:s generalförsamling har antagit en resolution om förebyggande av väpnade konflikter. FN:s säkerhetsråd uppmärksammar förhandsvarningar om kriser, så att dessa i bästa fall kan undvikas.

Vi vanliga människor kan lämpligen gå in som medlemmar i någon fredsorganisation och gärna deltaga i fredsmanifestationer. Konflikter borde lösas på fredlig väg!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel