Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En idébank för kulturen

Ett mål med processåret för Kulturbanken i Hudiksvall är att skapa debatt krig konceptet och en debatt pågår just nu för fullt. Frågan är vad den handlar om, skriver Sten Bunne, kulturchef, och Charlotta Netsman, processledare, i dagens Inpass.

Många har kritiserat själva arbetsnamnet Kulturbanken, man menar att det leder tankarna fel i dessa tider av lågkonjunktur och kris. Även om bank också kan användas i betydelsen idébank eller kunskapsbank. Ett ord som kanske bättre beskriver en kulturbank skulle fungera är som en mäklare eller mellanhand mellan det offentliga, privata och civilsamhället, mellan kapital och kultur. Vad man skulle mötas av när man söker efter finansiering för sin idé eller sitt projekt oavsett om man är en förening, enskild, ett tillfälligt nätverk eller en yrkesverksam konstnär, designer etc. är en aktiv part som kan hjälpa till att hitta olika finansieringsalternativ, samverkansparter, marknadsföringskanaler, nya uppdrag eller vad det kan handla om. Tänk om vi hade haft möjlighet att hitta en finansieringslösning för den investering i digital teknik man ville göra i den lokala filmföreningen. Eller att skapa en hemvist för Gävle Symfonikerna i Hudiksvall som skulle kunna ge ringar på vattnet i många sammanhang. Det finns en rad exempel på initiativ som lagts på is på grund av bristande finansiering.

Vad gäller de kulturpolitiska viljeinriktningarna uttrycker de en riktning, en vision. Utifrån dem ska nu förvaltningen och de olika enheterna göra konkreta åtaganden och verksamhetsplaner som svarar på man ska arbeta vidare konkret. Det läggs fram utvecklingsprogram för kulturen och kreativa sektorn i kommuner, regioner och landsting runtom i Sverige. Vad ska vi samlas kring och satsa på att utveckla i Hudiksvall?

Vilket stöd vill kulturlivet ha från kommunen? Finns det behov av mer kapital? Vilken kultur vill medborgarna ha? Och vilka värden tillför kulturen Hudiksvalls kommun? Det är några andra frågor som är viktiga att diskutera och formulera många svar och argument kring, inte minst i dessa svåra ekonomiska tider. Förhoppningsvis kommer debatten leva vidare och växa igenom misstro, missförstånd, personangrepp och vidare in i sakfrågor, kreativa och konstruktiva idéer.

Vi kommer att fortsätta samverka med Hudiksvalls Teaterakademi och bjuda in till samtal, diskussioner och reflektioner över kulturen och kulturpolitikens roller i dagens samhälle. Först ut är Per Sundgren, forskare i idéhistoria vid Södertörn som skrivit sin avhandling om . Per Sundgren har även en bakgrund som kulturborgarråd (V) i Stockholm. Utifrån sitt historiska perspektiv kommer han tala om frågor som är högst aktuella i vår samtid, inte minst i den pågående debatten här; vad har räknats som högt och lågt, värde och nytta, medborgarperspektiv och mycket annat. Gunilla Kindstrand inleder och håller i diskussionen efteråt.

Sten Bunne

Verksamhetschef för Kulturen, Hudiksvalls kommun

Charlotta Netsman

Processledare Projekt Kulturbanken