Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hotad 100-åring

I år är det 100 år sedan Folkets hem i Edsbyn byggdes. Trots sin ålder och trots att det bara finns några bevarade Folkets hem kvar i Sverige hotas byggnaden av rivning

Annons

Bakom Folkets hem låg Bondeförbundet (nuvarande Centerpartiet), som ville skapa ett alternativ till socialdemokraternas Folkets hus.

– Bondeförbundet skulle ha sitt eget namn och inte blanda sig med socialdemokraterna, säger historiekännaren Roger Persson i Edsbyn.

Hur klassar du byggnaden i dag?

– Den har inte kvar något av den ursprungliga exteriören och invändigt har det gjorts förändringar. Jag tycker inte den är ett kulturminne. Egentligen borde den vara kvar, men samtidigt saknas det parkeringsplatser runt Celsiusskolan, säger Roger Persson.

River man Folkets hem skapas utrymme för fler parkeringsplatser, men även en park, enligt den vision för framtiden som den politiska majoriteten har presenterat.

Olle Olpers i Vängsbo har forskat om Folkets hem. Han är mer säker på sin sak.

– Jag tycker Folkets hem ska få vara kvar som samlingslokal. Det är bra att det även finns en profan samlingslokal, säger han.

Han minns hur han som skolelev fick göra skärmbildsundersökning där, i förebyggande syfte mot lungsot. Barnen fick stå på kö, minns hans.

Det var byggmästaren Olof Johansson i Edsbyn som i början av 1910-talet fick uppdraget att bygga det hus som blev Folkets hem.

Uppdraget kom från Bondeförbundets byggnadsförening. Byggnadsföreningen köpte 1911 in tomten och 1913 - för 100 år sedan - uppfördes Folkets hem. Men det blev ekonomiska problem. Inkomsterna räckte bara till de löpande utgifterna, men inte till att betala räntorna.

1930 köpte Bondeförbundet Folkets hem och den 25 maj samma år kunde partiet för första gången samlas i sitt eget hus.

Under årens lopp har Folkets hem varit en samlingspunkt i Edsbyn. Där har kända namn som Björn Skifs och Fred Åkerström uppträtt. Julfester, pensionärssamlingar, revyer, danskurser är andra exempel på arrangemang. Ja, man hade även brottningsmatcher där.

Det var fullsatt när Edsbyn spelade sina bortamatcher och lagledaren Donnart Öhman via telefon refererade bandymatcherna.

Folkets hem har fungerat som vallokal.

– Folkets hem har betytt väldigt mycket för bygden. Det var en av de största samlingslokalerna under lång tid, säger Gunnar Sigfridsson.

Han minns att det även fanns en lunchservering i huset.

När Folkets hem gjordes om byggdes även den stora scenen med loger i källarplanet till. Edsbyn fick en för tiden bra teater- och musikscen. Många teaterföreställningar har getts där. Sven Wollter är bara en av alla kända skådespelare som har spelat på scenen.

Även pop- och rockkonserter har haft sin plats i den stora samlingssalen med sin breda läktare.

I dag är det även ungdomsgård i lokalerna.

Berätta gärna som kommentar vad du själva har upplevt i Folkets hem.