Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hobby med 500 hästkrafter

Att bygga sin egen dragracingbil är inget man gör i en handvändning. Alexsander Hansson, 20, har valt en hobby som gör att han knapar har problem med att fylla sin fritid.
- Jag har lagt ner över tusen arbetstimmar sedan i oktober, säger han.

Bilen är en Fiat Topolino, från början en italiensk personbil, som har byggts om till en dragracingbil. Alexsander Hansson köpte den för 135 000 kronor i oktober 2008.

- Jag hittade den på nätet, blev sugen och tog ett lån och slog till, säger Alexsander Hansson.

Topolino-modellen tillverkades från 1936 till 1955. Motorn i bilen är från 1957 och har 500 hästkrafter.

- När jag körde den innan jag började bygga om kom jag upp i ungefär 200 kilometer i timmen. Men däcken var gamla och inte anpassade till att köra så fort med. De bara spann när jag körde på fjärde växeln. Jag har nog aldrig skakat så mycket som då, säger Alexsander Hansson.

Det första han gjorde med bilen var att kappa ner karossen. Sedan har det rullat på.

Vad har varit svårast i arbetet?

- Det var nog att sätta dit bågen i störtburen. Det blir så många vinklar att ta hänsyn till att det blir svårt att svetsa, säger Alexsander Hansson.

När han ska provköra motorn är han noggrann med att dela ut hörselkåpor. Och det är inte utan att de kan behövas. Oljudet från motorn skulle imponera på ett sågverk.

Vad säger grannarna?

- Äh, de är vana.