Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En historielektion med HBTQ-perspektiv: "Kvinnor har lättare att ta till sig de här frågorna"

 
Söderhamn Pride 2016
Visa alla artiklar

Barbro Westerholm drev 1979 igenom att homosexualitet inte skulle räknas som en psykisk sjukdom. 37 år senare kämpar hon vidare, bland annat med föreläsningar som den på biblioteket i Söderhamn där hon också fick ta emot Kärlekspriset.

– Det kan vara bra att kunna lite om historien om man ska kunna driva frågorna framåt, säger liberala politikern Barbro Westerholm i inledningen av sin föreläsning om HBTQ-frågor då och nu.

Hon har tunga meriter från arbete inom sjukvård, sociala frågor och politiken. För ett tiotal intresserade på biblioteket berättar hon hur hon använt sina kunskaper att förbättra situationen för HBTQ-människor.

Följ Pridetåget 2016 live med start 14.50 på lördag!

Historielektionen startar i ett hopplöst 40-tal då homosexualitet var kriminaliserat och går över både framgångar och kompromisser fram till i dag då hon kämpar för rätten till altruistiskt moderskap (surrogatmödrar), en fråga där Barbro Westerholm är hoppfull.

– Där är vi just nu. Internationellt sett har vi nått väldigt långt, men vi är fortfarande inte i mål, säger Barbro Westerholm, som tycker att män har en längre väg mot målsnöret – generellt och tydligt genom åren

– Jag känner att kvinnor har mycket lättare att tackla de här frågorna än män. Ingen vet varför, jag har inte hittat någon forskning och jag har frågat. Män är mer rädda, det är synd.

Se också: Kim Roos föreläste om att var född i fel kropp: "Var den du är och skit i alla idioter"

Under färden genom åren gör den liberala politikern halt vid några milstolpar: den fundamentala 1979 då hon som generaldirektör för Socialstyrelsen såg till att stryka homosexualitet från listan över sjukdomar, 1988 då sambolagen blir lika för hetero- och homosexuella par, 1995 då partnerskapslagen för homosexuella införs.

– Det var jätteroligt att fira. Fantastiskt. Det som tog tag i mig efteråt var brev från HBTQ-personers föräldrar och syskon som sa 'nu kan vi berätta om våra barn och att samhället står bakom dem', säger Barbro Westerholm, om partnerskapslagen.

Förkämpen i Pride-frågor ser fram emot Pride-evenemang i både Växsjö och Pajala. De är alla en viktig del i arbetet, säger Barbro Westerholm.

– Jag tror att det är väldigt viktigt med kända personer som ger HBTQ ett ansikte, därför är Pride viktigt.

Innan hon lämnar biblioteket för vidare uppdrag under regnbågsflaggan får hon ta emot Kärlekspriset, framröstat av en jury och instiftat och överlämnat av Maria Hansson-Nielsen från RFSL Hälsingland. Kryddat med en personlig hälsning från partikamraten Jan Björklund.

– Du är still going strong. Varmt tack Barbro, säger Maria Hansson-Nielsen.