Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hemsk diktator har fallit

Det har under lång tid bara varit en tidsfråga. I går – strax efter klockan 13 – kom beskedet som väldigt många hade väntat på. Muammar Gaddafi hade gripits, allvarligt skadad, på flykt från sin hemstad Sirte.
Andra uppgifter talade om att Gaddafi hade gömt sig i ett gammalt utslitet hus i Sirte.
Något senare kom beskedet att Libyens forna diktator avlidit till följd av de skador som han ådragit sig.

Uppgifterna var under gårdagen – precis som i så många fall tidigare under den här konflikten – väldigt osäkra och svåra att få bekräftade. Successivt kom det under gårdagen uppgift efter uppgift som tillsammans bit efter bit gav en bild av vad som egentligen inträffade.

När det här skrivs är det ändå så att bilden inte är helt klar och det är inte alls säkert att den någonsin blir så tydlig som man skulle önska, och att man därmed inte med säkerhet kan lita på uppgifterna om hur det gick till då Gaddafi greps och dödades.

Det mesta tyder ändå på att Gaddafis tid – och då inte bara som diktator – är slut.

Det hade självklart varit mycket bättre om Gaddafi hade kunnat gripas med livet i behåll så att han kunde ställas till svars för de handlingar och folkrättsbrott som han begått under sina 42 år som diktator för Libyen.

Men bortsett från det så är det svårt att känna någon sorg över att han förlorade livet i striden mot de som vill bygga ett fritt och demokratiskt land.

Muammar Gaddafi har som ledare för Libyen valt att använda vapen mot sitt lands befolkning.

Att folket svarar med samma medel och att Gaddafi därmed får möta den yttersta konsekvensen av sitt agerande är därmed fullt begripligt. Om än – av tidigare angivna skäl – beklagligt.

För Libyens folk är det ändå viktigt att Gaddafi nu är helt borta från scenen. För trots att det är två månader sedan som rebellerna intog huvudstaden har det inte varit möjligt att bilda någon övergångsregering ännu, utan allt fokus och all energi har lagts på att jaga rätt på och besegra Gaddafi och hans förtrogna.

Nu öppnas möjligheten på ett helt nytt sätt att ta tag i de viktigaste frågorna. Att bygga ett fungerande civilsamhälle. Att ersätta det diktatoriska styret med demokratiska principer och verktyg. Att försöka överbrygga de motsättningar som finns mellan alla olika klaner som Libyen består av. Att avväpna alla rebellstyrkorna så att inte kampen mot Gaddafi ersätts av en eller flera andra interna väpnade konflikter.

Libyen har blivit av med en hemsk diktator. Men det libyska folket har fortfarande en mycket svår tid framför sig. Vägen till demokrati och frihet är osäker och allt annat än enkel.