Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helt ny lyster i Ovanåkers kyrka

Ovanåkers kyrka har fått en helt ny lyster invändigt efter den senaste stora renoveringen. Fram träder också två praktfulla 1600-tals inventarier - predikstolen och den gamla altaruppsatsen, som under cirka 100 år förvarades i klockstapelns förrådsutrymme innan den plockades fram på 1930-talet. Båda har rengjorts och fått nytt liv.

– Det har blivit ett helt annat ljus i kyrkan. Tidigare kändes väggar och bänkar dova på grund av sot och smuts och annan färgsättning. All förgyllning är rengjord och på vissa ställen har man lagt på nytt guld, säger kyrkorådets vice ordförande Jonas Frost som tillsammans med kyrkoherde Matts Sandström har varit beställaren Alfta-Ovanåkers församlings kontaktpersoner under renoveringen.

Målerikonservator Anders Persson från Falun har lett denna del av arbetet. Han har även gjort det åtgärdsprogram som presenterar hur olika delar och föremål i kyrkan mådde och såg ut före restaureringen.

– Det blev mycket bättre, än jag vågade hoppas på för ett år sedan. Kyrkan känns i dag bra mycket mer välkomnande än vid det första mötet för cirka ett år sedan, säger Anders Persson.

Väggar och valv i kyrkan var då nedsmutsade av sot och damm. Det var 50 år sedan den senaste stora renoveringen 1964. Den första åtgärden var därför att rengöra väggar och valv. Hela kyrkan fylldes av byggnadsställningar, så man skulle kunna komma åt.

Läs mer: Här börjar Ovanåkers kyrka renoveras

Samma byggnadsställningar tog sedan Anders Persson till sin hjälp, när det var dags att börja rengöra och se över den övre delen av den nuvarande altaruppsatsen från 1890.

På söndag den 11 oktober är det dags för återinvigning av den nyrestaurerade kyrkan. Arbetet har kostat runt fem miljoner, var av Alfta-Ovanåkers församling behöver stå för halva kostnaden. Resten täcker det kyrkoantikvariska bidraget.

Kyrkoherde Matts Sandström - som flyttat till Mora - återvänder till Ovanåkers kyrka och inleder återinvigningen med att ge en tillbakablick. Själva gudstjänsten kommer att ledas av Ove Häggbom, som är tillförordnad kyrkoherde i församlingen. Hedersgäster är alla som har jobbat med upprustningen av kyrkan.

Läs mer: Matts Sandström lämnar Ovanåker för Mora

13 olika företag och runt ett 30-tal personer har under tiden januari-oktober arbetat med att bland annat tvätta och måla väggar och valv, rengjort förgyllningar och i vissa fall ersatt gammal förgyllning med ny, renoverat och målat om 38 kyrkbänkar, rengjort gamla träinventarier och byggt en ny handikappanpassad toalett och ett modernt pentry.

Även utvändigt har kyrkan målats, snickerier lagats och stuprör har bytts ut.

Det som återstår nu är renoveringen av orgelfasaden, byggd 1845 av orgelbyggaren Jonas Wengström från byn Vängsbo, inte allt för långt bort från Ovanåker. Själva orgeln är en senare Hammarbergorgel.

Läs mer: 47 miljoner till stiftets kyrkor