Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En helg med mysterier

Sommaren är redan här, och om inte värmen tar kål på oss kan det inför hösten vara läge att planera för det perfekta mordet. Checka in på hotell, ät gott och lös deckargåtor från Umeå i norr till Ystad i söder.

Rollspel är något barn ägnar sig åt. Och vuxna. En omtyckt och fantasieggande företeelse är mysteriehelger. Enkelt uttryckt går det ut på att man åker till en herrgård eller ett slott. Huvudpunkten är en "mordmiddag", det vill säga en teaterföreställning, där gästerna på olika sätt blir involverade.

– Det är som att vara med i en film, trots att det är teater, säger L Per E Pettersson från Comedy Art Theatre.

Han berättar att varje föreställning inleds med att besökarna väljer en karaktär som de följer med. När man slår sig ned till bords jämför man de olika berättelserna och börjar själv agera.

Andra evenemang inleds med att roller utdelas redan före förrätten. Man är gift med henne därborta, har skumraskaffärer med en annan, är direktör eller skomakare och sugs sakta, säkert och obönhörligt in i deckargåtan, som sträcker sig över ett par timmar.

– Alla är väl överens om att det är de tre snabbaste timmarna man varit med om, säger Oskar Sergel från Mordmysterium Jämtland.

Vissa middagsgäster tar i så det knakar. Skådespelartalanger är inte ett måste, men när de väl blommar ut följer många efter. Några är extremt laddade och tydligt inspirerade av Mikael Persbrandt och hur denne gestaltat den hårdföre Gunvald Larsson i Beck-filmerna. Andra lutar sig tillbaka, resonerar och klurar.

Sällskapen består ofta av runt 40-50 personer. Ibland är alla främlingar för varandra. För att bena ut och dra i ledtrådar kommer man inom ramen för föreställningen ofta nära varandra.

– Det blir en väldigt social samvaro, säger L Per E Pettersson och fortsätter:

– Man äter gott, får vara med om något roligt och har en fantastisk utflykt.

Han berättar om ett par som blev så förtjusta i evenemanget att de under några veckors tid besökte fyra olika föreställningar. En tid senare bokade de en helkväll för sig och sina vänner och gifte sig mitt under intrigerna.

– Eftersom giftermålet var hemligt var två av skådespelarna vittnen under den formella vigseln i kyrkan. Sedan vid middagen "låtsasvigde" prästen mannen och kvinnan – till vännernas stora förvåning.

Oskar Sergel berättar om en liknade händelse.

– Mitt i mysteriet klev en kille ur rollen och friade till sin flickvän. Tack och lov svarade hon ja.

Mikael Nilsson/TT