Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En hel kommun försvinner

Det här är siffrorna ingen politiker eller makthavare pratar om. Ändå finns de där, och pekar på växande problem.

I början av februari samlades en lång rad beslutsfattare i Uppsala i ett seminarium om regionens utveckling. Seminariet utgick från en rapport om östra Mellansverige, där Hälsingland är den nordligaste utposten.

Rapporten säger att vi nu står inför en lika stor förändring som övergången från bondesamhället till industrisamhället.

Vi har tagit del av siffrorna bakom rapporten.

Hälsinglands befolkning kommer att krympa. Mellan 2010 och 2050 blir hälsingarna 8–14 procent färre, vilket i antal innebär runt 9 800 till 18 000 personer.

En av deltagarna på seminariet var ordförande i Region Gävleborg, socialdemokraten Sven-Åke Thoresen. Han värjer sig mot den prognosen och säger att han inte tror på sådana siffror för 2050, utan anser att vi kan dra nytta av tillväxtmotorn Stockholm.

Förutsättningen är då att man kan nå utbudet med snabba kommunikationer, och att man kan jobba från hemorten med snabbt bredband.

Vad säger då de som står bakom siffrorna?

– Vad gäller demografin är den mycket säker, med undantag för omfattningen av utrikes inflyttning, svarar Börje Wredén, sekreterare i tillväxt och regionplaneringsutskottet och projektledare för rapporten.

I ett alternativ ökar andelen pensionärer (65+) i Hälsingland från dagens 23 procent till 30 procent år 2040. Det är sannolikt bara ökad invandring som kan motverka en kraftigt stigande medelålder fram till 2050.

Däremot kan utflyttningen minskas genom att nyetableringar och investeringar i järnväg, vägar och bredband påverkar.

Rapporten är i första hand riktad till beslutsfattare på lokal och regional nivå. Den har tagits fram för att man ska kunna dra fördel av förändringen, snarare än att bli ett offer för den. Redogörelsen är gjord på uppdrag av regionförbund, landsting och länsstyrelser i östra Mellansverige, dit Hälsingland hör.