Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En guide för visselblåsare – så lämnar du bra tips

En stor del av den bästa granskande och grävande journalistiken görs möjlig tack vare tips. Visselblåsare har stått för några av 2000-talets största och viktigaste avslöjanden – här samlar vi några handfasta tips om du funderar på att kontakta oss.

Du får vara anonym – men vi vill gärna veta vem du är

Många avslöjanden och granskningar bygger på anonyma källor. Att vara anonym uppgiftslämnare är en självklarhet när det handlar om känslig information. Men för att lättare kontrollera, dubbelkolla och granska fakta är det lättare om vi vet vem du är. Därför ser vi gärna att du berättar för oss vem du är – självklart är du (om du vill) fortfarande anonym för resten av världen.

Vi skyddar våra källor – så fungerar meddelar- och källskyddet

Källskydd, anonymitetsskydd eller tystnadsplikt – kärt barn har många namn. Oavsett vad du kallar det så innebär lagen om källskydd att den journalist som har tagit emot ett tips eller en uppgift inte får röja identiteten på tipsaren, om den vill vara anonym.

Inte under några omständigheter får en journalist röja sin källas identitet. Endast i fall som rör grova tryckfrihetsbrott som spioneri, högförräderi och grov befattning med hemlig uppgift kan journalister genom domstolsbeslut tvingas att uppge sina källor.

Källskyddet ska i övrigt vara en garant för din anonymitet. Den journalist som ändå, av oaktsamhet eller annat, röjer en källas identitet riskerar fängelse. Läs mer om källskyddet på Journalistförbundets hemsida.

Meddelarfriheten – rätten att berätta om missförhållanden

Meddelarfrihet eller meddelarskydd innebär att en offentligt anställd har rätt att vända sig till media och berätta om missförhållanden eller offentliggöra något som på papperet är hemligt.

Den här rätten är lagstadgad och gäller för alla som är anställda på statliga eller kommunala myndigheter (även landsting/regioner) samt kommunala bolag, som kommunen har ett avgörande beslutanderätt över.

Läs mer om meddelarfriheten här.

Efterforsknings- och repressalieförbud skyddar dig som visselblåsare

Efterforskningsförbudet innebär att chefer eller andra företrädaren för statliga eller kommunala myndigheter inte får försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till media.

Om de ens ställer en allmän fråga om vem som pratat med media kan det vara straffbart. Skyddet är lagstadgat för att anställda utan risk ska kunna berätta för en journalist om verksamheten.

Läs mer om skyddet i tryckfrihetsförordningen kap 3 § 4 eller i yttrandefrihetsgrundlagens kap 2 § 4.

I samma paragrafer beskrivs också repressalieförbudet, som innebär att arbetsgivare aldrig får bestraffa den som använt sig av sin meddelarfrihet.

Dokument, bilder och mejl – ju fler fysiska bevis du har, desto bättre

"Har du hört att chefen har förskingrat?" Många som tipsar journalister vill att vi ska granska och gräva om olika offentliga personer – och ofta baseras det i rykten om missförhållanden.

Att utreda rykten, hörsägen och uppgifter "som alla vet om" är bland det svåraste en journalist kan göra. För att få ett så bra utgångsläge som möjligt behövs så konkreta tips som möjligt. Kan du stötta ditt påstående med fysiska bevis, så som mejl, bilder, ljudinspelningar eller andra dokument, blir möjligheterna att avslöja ett missförhållande mycket större.

Har du inte tillgång till sådana bevis, fundera ett varv extra om du kan komma över sådana eller vet var de kan finnas – så att journalisterna kan hitta dem.

Har du extra känslig information? – så kontaktar du oss kryptera och säkert

Att skicka information och meddelanden med kryptering är det absolut säkraste sättet att kommunicera känslig information. Fram tills nyligen har det dock varit svårt, tidsödande och krångligt att ordna säker kryptering.

Men tack vare smarta mobiltelefoner finns nya lösningar. En sådan är appen Signal (här kan du ladda ned den för Iphone och här finns den till Android).

Om du installerar appen kan du enkelt kommunicera med så kallad end-to-end-kryptering, som ska vara omöjlig att avlyssna för utomstående parter.

Du kan också sätta ett lösenord på appen så att inga utomstående kan komma åt innehållet. I övrigt fungerar appen i princip som andra sms- och meddelandeappar.

För att komma igång med en krypterad konversation kan du antingen börja med att skicka ett mejl till oss (fokus@mittmedia.se) eller ta kontakt direkt via Signal-appen genom att skicka ett meddelande (via appen) till telefonnumret +4676 146 89 16.

Tipsa vår Fokusgrupp!

Vad vill du att vi tittar närmare på?

Tipsa fokusgruppen