Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En guidad tur i folklig dans

På tisdag gästar koreografen och dansaren Anna Öberg Dalateatern med sin unika dansguide: "En koreografi".

Anna Öberg är koreograf, pedagog och dansare, uppväxt i Hudiksvall. Hennes konstnärliga och pedagogiska arbete bottnar i den svenska folkdansen.

– Jag är klassisk musiker i grunden, hörde folkmusiken och upptäckte därefter dansen och sögs in i den världen, säger Anna Öberg som utbildat sig vid Dans- och cirkushögskolan och jobbat korsvis med dans, teater och performance. Hon har fått uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren som bidragit till ett helt nytt sätt att se på vad folkdans är och kan vara.

– Jag tycker om att titta bakom det vi vanligen tänker att folkdansen står för, till exempel som iscensättande av nationalromantik. Jag använder rörelsemönstret på nya sätt.

I "En koreografi" som visas på Dalateatern ger Öberg en slags guidad tur med nedslag i ett koreografiskt undersökande av folkdans tillsammans med riksspelman Anders Löfberg som spelar cello och fiol. Publiken bjuds in att titta på dans, delta i dans och prata om dans.

– Jag kallar det inte för en föreställning, det här har ett enklare anslag, jag utgår ifrån min koreografiska resa och personliga tolkning av folkdans som bygger på jobb jag har gjort, och de frågeställningar som de har väckt. Jag bjuder in publiken att delta på ett väldigt lättsamt sätt, man behöver absolut inte ha några förkunskaper eller vara danskunnig för att kunna delta, säger Anna Öberg.

Evenemanget ingår i projektet Dalateatern goes Folk. Ett samarbetsprojekt mellan Dalateatern och Folkmusikens hus i Rättvik som syftar till att lyfta det lokala kulturarvet, regionens berättelser, dans och musik.

Under våren har Anna Öberg haft ett residens (en betald konstnärlig vistelse) i Mora genom Anoda Dans som är ett samarbete mellan Landstinget Dalarna – Scen Dans Konst och SITE. Projektet har stöd från Kulturrådet. Via professionella residens, turnéverksamhet, regionala och internationella nätverk, arbetar Anoda Dans för att uppleva, förmedla och arbeta med dans i länet

LÄS MER: fler kulturnyheter från DT