Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En glädjens dag för det irakiska paret

Makarna Peter Yacob och Makaeel Fatohy får nu stanna i Sverige för att söka uppehållstillstånd. De två irakierna som bor i Arbrå kommer i dagsläget inte att utvisas till Polen.

Makaeel Fatohy ler med hela ansiktet. Efter flera sömnlösa nätter kan hon och maken Peter Yacob nu andas ut. Beskedet kom under ett möte med gränspolisen i Söderhamn.

- Tack käre Gud, tack alla som stöttat oss! Vi är så glada, säger Makaeel Fatohy.

I slutet av förra året flydde paret från Mosul i norra Irak. Makarna är kristna och i Irak lever många troende under en oerhörd press från extremister och terrorister, och många blir dödshotade.

De flydde via Turkiet och resan tog extra hårt på Peter Yacob, som är halvt förlamad efter en stroke. Dessutom behöver han dialys tre gånger i veckan för att rena sina njurar som är in stort sett utslagna. Under flykten fick han vård i Polen och samtidigt blev han registrerad där.

Det är det som varit problemet för makarna.

Enligt Dublinförordningen som Migrationsverket går efter ska flyktingar söka uppehållstillstånd i det land som de först blev registrerade i. Men nu har Polen gett klartecken till att det är i Sverige Peter Yacob kan söka asyl.

- Det är den så kallade sexmånadersregeln som gör det möjligt. Det här är en stor lättnad och vi kan alla andas ut, säger Sven Lindström, pastor i Forsbrokyrkan i Arbrå.

Det irakiska parets ombud – advokat Trygge Emstedt – ska nu hjälpa makarna att göra en ordentlig asylprocess.