Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En galleria på Brotorget. Kanske.

/

Nästa måndag ska kommunfullmäktige i Bollnäs ta ställning till det nya avtal som jobbats fram mellan kommunen och Brotorgets nya ägare företrädda av Thomas Perzon.
Och allt ser just nu ut att gå vägen.

Annons

M, S och C står bakom skrivningarna i avtalet, som är betydligt fler och mer än tidigare. Då var det visserligen ett vattentätt avtal, enligt alla inblandade. Förhoppningsvis är det än mer tätt nu.

För det gamla liknade mest ett trasigt såll när allt kom till kritan.

FP, SVP och V valde att reservera sig mot beslutet.

Deras kritik är berättigad.

Det finns inget i avtalet om gestaltningen av gallerian. Något som är minst lika viktigt som att den blir av. Torget är Bollnäs viktigaste plats och en skokartong med lågpriskedjor skulle inte göra någon glad.

Syftet med det nya torget var trots allt att centrumhandeln skulle stärkas, om någon kommer ihåg det. Och då är utseendet på torget avgörande.

Där återstår det att lita till ägarnas goda blick för det estetiska. Problemet är bara att ägarduon inte, ännu, är kända för sin goda gestaltning. Men det kan ändras.

Oppositionen anklagar också majoriteten för att inte våga dra ut på ärendet eftersom det är val i höst. Det ligger något i det. Ingen politiker vill vara ansvarig i valrörelsen för den misslyckade Brotorgsaffären.

Samtidigt ska man inte underskatta effekten för de partier som inte sitter i majoriteten om Brotorgsfrågan skulle förbli olöst i valrörelsen. Det skulle ge dem en stor fördel.

Att anklaga det andra lägret för att taktisera är som att kasta sten i glashus. Det gynnar naturligtvis C och S att de har ett bra svar i valrörelsen på vad som ska hända med Brotorget. Likväl som det omvända, med en juridisk process, säkert skulle gynna alla andra partier.

En fråga som heller inte är löst är den utlovade inglasningen. Risken verkar just nu överhängande att räkningen kommer att hamna på kommunens skrivbord, eftersom den inte finns med i avtalet.

Problemet för oppositionen är att deras alternativ, trots allt, är sämre. En tvist, med en oklar utgång, mot ägarna skulle ta lång tid och nu när det finns en möjlighet att rusta Brotorget i närtid känns det som ett bättre alternativ för Bollnäs.

Det finns dock få, förutom politikerna, som i dagsläget vågar lita på att det kommer bli ett nytt torg. Nu är det upp tillbevis för ägarna. Redan i sommar ska det något hända om avtalet godkänns av kommunfullmäktige efter midsommar.

Och förhoppningsvis sker utformningen i en öppen dialog med kommunen.

Historien om Bollnäsbornas bästa torg är nog inte slut med det här. Men det ger hopp för framtiden.

Det kommer att bli en galleria på Brotorget. Kanske.

Mer läsning

Annons