Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En fröjd att spela mot Tom Cruise"

/
  • Det skiljer 16 år mellan Rosamund Pike och Tom Cruise.

Ända sedan debuten som Bond-brud har Rosamund Pike spelat mot betydligt äldre män.

- Att spela mot Pierce Brosnan och Tom Cruise är en fröjd men att det är så olika regler för kvinnor och män, det gör mig förbannad, säger hon.

Annons

När Rosamund Pike slog igenom som Bond-brud i "Die another day" 2002 var hon bara 23 år. Hennes motspelare Pierce Brosnan var 49.
- Jag var bara en liten unge, men jag blev så uppstajlad att ingen fattade det. Efter det har jag jobbat med många män som varit 20-30 år äldre än mig. Det gör livet intressant och jag är verkligen öppen för mentorer men det förekommer ju aldrig att det är tvärtom, på film. Då är det i så fall just åldersskillnaden som är grejen.

Bioaktuell med Cruise

Rosamund Pike fyller 34 i slutet av januari och är i bioaktuella "Jack Reacher" ihopparad med Tom Cruise. Han är 50 men, som hon påpekar, med hans nollprocentiga kroppsfett och evigt unga framtoning är åldersskillnaden dem emellan nedtonad.
- Men om en film handlar om en 40-årig kvinna så erbjuds kvinnor i min ålder att göra den medan en manlig rollfigur i 30-årsåldern går till en kille som är 40. Det är helt olika regler. Den här åldersdiskrimineringen gör mig så förbannad.
Om Tom Cruise har Rosamund Pike däremot bara snälla saker att säga. I filmen spelar han en före detta militärpolis som lever vid sidan av samhället. När en man skjuter några slumpvis utvalda offer blir advokaten Helen (Rosamund Pike) hans försvarare. Till hennes förvåning dyker Jack Reacher upp och tillsammans undersöker de det till synes vattentäta fallet.
- Tom har ju en legendarisk status i branschen och han är beredd att dela med sig av sina kunskaper. Vi pratade mycket träning och kost, han är en sådan inspiration.


"En bra ledare"


Han uppskattar tydligen också riktigt bra kaffe. Cruise betalade för en kaffebar med barista till hela teamet under inspelningen.
- Han är en bra ledare. Han är omtänksam och jobbar mest av alla, det är väl både en styrka och svaghet att aldrig stänga av men han bryr sig inte om vad folk tycker om honom, han är helt orädd, säger Rosamund Pike.
Det instämmer även filmens regissör Christopher McQuarrie med.
- När jag jobbar med andra skådespelare eller projekt så oroar jag mig alltid för vilka kompromisser jag måste göra. Men med Tom vet jag att det alltid blir bra och att vi tycker likadant.
Vad är det som gör honom till en sådan superstjärna- fortfarande?
- Dels förstår han hur det funkar, han ger filmstudion vad de vill ha i form av pr och en kontrollerad budget. Och så har han det där som man inte kan sätta fingret på men som syns på bioduken, när ersättaren försvinner och stjärnan kommer in i bild.
"Jack Reacher" har svensk biopremiär 4 januari.
Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons