Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En fotostjärna besökte Ljusdal

Det är inte varje kväll som en person i världsklass besöker Ljusdal. Men på onsdagskvällen skedde det.

Naturfotografen Brutus Östling visade sina berömda bilder och berättade om sitt fotograferande.

Det kom ett 100-tal åhörare till Slottegymnasiets aula, riktigt bra för att vara ett föredrag.

På senare tid har naturfotografkollegan Terje Hellesö, med förflutet i Söderhamn, varit rubrikernas man sedan bland annat hans fantastiska lodjursbilder visat sig vara falska sedan han monterat in andras djurbilder.

– Jag sa till min fru att jag kan lägga ner det där med att plåta lodjur sedan jag sett Hellesös lodjursbilder. Och så visade de sig vara falska. Vad ska man säga? Det här är givetvis inte bra för branschen. Men smärre ingrepp i eget material är inte så farligt så länge man är ärlig och öppet berättar vad som gjorts, sa Brutus Östling.

Stjärnfotografen framhöll bland annat att det inte är oetiskt att mata in till exempel fåglar för att få rätt bakgrund och ljus.

– Smör och frö på grenarna kan göra susen en sådan gång. Fågeln får mat och fotografen den bild den vill ha, sa Brutus Östling.

Men även om man är en prisad fotograf är det inte alltid som fotouppdraget blir som planerat.

– Jag ville fotografera björnar och besökte ett ställe i Bollnästrakten. Men det dök inte upp någon björn trots att förutsättningarna skulle vara de bästa, sa Brutus Östling.