Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En försmak av Uno Vallman

/
  • Några av Uno Vallmans konstverk. I bakgrunden den stora altarmålningen som stod färdig 1964.
  • Samlaren och författaren Richard Hainsworth berättar ingående om Uno Vallmans konst.
  • Anders Norén, ordförande i Söderhamns konstförening, öppnar utställningen.
  • Kyrkovärden Elisabet Lundwall finns i kyrkan för att ta emot nyfikna.
  • Ingrid Svensson var på plats under öppningen för att lära sig mer om Uno Vallman.
  • Ett av Uno Vallmans konstverk.
  • Mo Kyrka.

Under tisdagen öppnade Söderhamns konstförening en utställning, med verk från Uno Vallman, i Mo kyrka. Tio tavlor med religiösa motiv kommer att finnas i kyrkan för allmän beskådning under fyra veckor. …

Annons

Utställningen öppnades av Anders Norén, ordförande i Söderhamns konstförening. I ett kort anförande berättade han om bakgrunden till arbetet med utställningen.

– Öppnandet av utställningen sammanfaller med ett 50-års jubileum av Mos kyrkas renovering som avslutades 1964. Uno Vallman gjorde en betydande insats under renoveringsarbetet när han målade altarmålningen, berättar Anders Norén.

Utställningen är också en del av konstföreningens satsning att visa upp fler av Uno Vallmans verk.

– Den här utställningen är en försmak av den stora Uno Vallman-utställningen som öppnar på Kvarnen den 16 augusti, säger Anders Norén.

Tavlorna har valts ut av samlaren Richard Hainsworth som fanns på plats under öppningen. Han skriver även en bok om Uno Vallman som beräknas vara klar till julen 2014.

Enligt Richard Hainsworth var Uno Vallman vid tiden för kyrkorenoveringen en av Sveriges ledande konstnärer med många stora offentliga uppdrag. Han föddes 1913 i Norrala men flyttade därifrån som 4-åring. Efter en brokig barndom blev han en framgångsrik konstnär med uppdrag långt utanför Sveriges gränser. I slutet på 1960-talet återvände han till Söderhamn och arbetade på uppdrag av arkitekten Johan Thomé med renoveringen av Mo Kyrka.

– För många är Uno Vallman en relativt okänd konstnär. Men han är en av de stora efterkrigskonstnärerna. I Frankrike är han fortfarande mycket känd, sa Richard Hainsworth.

Utställningen är öppen tisdag till lördag under dagtid fram till och med den 19 juli.

Annons