Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förlorad skolgång är kapitalförstöring

/

Annons

God morgon Ljusdal! Nu har cirkusen kring skolan dragit igång igen.

Efter BUN:s totala fiasko att försöka få ordning på såväl ekonomin som kvalitén i barnomsorgen och skolan ser det ut som om nästa varv ska dras i centrala fackliga förhandlingar.

Självklart. Vem hade trott någonting annat?

Man slåss för sina jobb med de medel som finns. I det här fallet kan man dessutom belysa att de som inte förlorar sina jobb inte kan genomföra det uppdrag de har lön för eftersom det kommer att fattas personal utifrån gällande nyckeltal.

Det beklagliga i hela kråksången är att det veliga agerandet från majoriteten i nämnden har medfört att nu handlar det om att ställa hus och byggnader mot personal och elevnyckeltal. Illa.

Vi har världens flottaste äldreomsorg, utsikt över vatten, kvällssol och alla släktingar har nära när de vill hälsa på. Personal?. Vi har inga pengar till personal, måste vi ha det?. Dålig liknelse men ändå en principiell liknelse.

Någon måste väl för glödhete h-vete en gång för alla klargöra att utbildning och omsorg handlar i första hand om mänskliga relationer där pedagogik, social kompetens samt kunskap är nyckelord.

I princip kan bra utbildning och omsorg ges i en lada. Husen måste komma i andra hand.

Därmed inte sagt att vi ska flytta in skolorna och dagis i våra tomma kulturlador för att spara pengar, inte än i alla fall. Alla förstår nog principen men har svårt att få det att fungera i verkligheten.

Att vi nu hamnat i det här läget beror på klent ledarskap och politisk otydlighet samt en lagom skvätt populism och en stor hink brist på internkommunikation i det stora regeringspartiet i vår kommun. Samtidigt måste man från föräldrar och fackföreningar förstå att antalet vuxna i verksamheten inte kan vara oförändrat när det inte finns några barn att omsorga över eller undervisa. Balans.

En grundläggande fråga är den så kallade lokalutredningen. Vet man exakt vad besparingen blir om man lägger ned ett antal skolor? Vet man vad det innebär i konsekvens? Har man tittat på att lägga Hybo och Nybo i malpåse ett tag? Vad kostar det? Vi kanske behöver någon av dem i framtiden.

Minns fortfarande dödsdimman som vilade över Öjeskolan i Järvsö i början på 80-talet. Då slog alla så kallade födselprognoser helt galet. Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: titta över hela plånboken Ljusdal och se om det finns möjlighet att spara på annat än skola och omsorg.

Nu är det väl tyvärr sådana tider att det är indraget lysrör i alla plånboksfack, men ändå försök se helheten och tänk lite längre än till nästa budget.

Vi kan spara på döda ting men inte mer på barnen. Vi vuxna kan kämpa oss igenom lite tuffare tider. Vi kan avstå mycket och ändå komma vidare. En sunkig skolgång och/eller en usel barnomsorg för ett barn går nästan aldrig att reparera.

Det kapitalet har vi en gång för alla förstört. Samarbeta över partigränserna för en bred och hållbar lösning.

 

 

Mer läsning

Annons