Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En förening som vägrar vara tyst

I samband med internationella afasidagen, som infaller i dag, den 10 oktober, har Gävleborgs afasiförening hållit en konferens på Forsa folkhögskola.

Ett 60-tal deltagare hade hörsammat inbjudan till afasikonferensen.

Konferensen riktar sig till både personal inom vård- och myndighetssektorn som i sitt arbete möter personer med afasi, likväl som till anhöriga, själv drabbade eller de som på något annat sätt är berörda av afasi.

– I år är det flest medlemmar, säger kanslichef Christine Nygren.

Under konferensen kunde deltagarna lyssna till två föreläsningar. Under förmiddagen föreläste arbetsterapeut och forskaren vid Karolinska institutet, Rita Ehrenfors, om hjärnskaderehabilitering i dag och i framtiden.

Hon berättade bland annat att en skadad hjärna jobbar mer än en oskadad hjärna, och om sömnens betydelse. Det är viktigare man sover bra än att man sover länge.

Efter sitt föredrag fick hon blommor av Gävleborgs läns afasiförenings ordförande, Carl-Olov Enqvist, och även en tavla målad av Ulf Gudmundsson från Norrsundet, som han döpt till Jag också.

– Jag målade i ungdomen, och när jag sedan fick en stroke på 1980-talet tog jag upp målandet igen, berättade han.

Ett antal utställare fanns också på plats, däribland Siv Wengelin Jonsson från Hjälpmedel SAM i Bollnäs.

– Det finns många hjälpmedel för att underlätta i vardagen, för man vill ju klara sig själv så långt som det är möjligt, sa hon

I Abilias monter stod Jonnie Jonsson och visade olika tekniska hjälpmedel. Kerstin Hansson och Signhild Karlsson från Bollnäs tittade på en stor fjärrkontroll till tv:n.

– Det handlar om att göra saker och ting enklare. På den här fjärrkontrollen är alla onödiga knappar borttagna, och de knappar som är kvar är stora och tydliga.

Jonnie Jonsson upplever det som om hans kunder överlag är öppna för den nya tekniken med smartphones och liknande.

Efter lunch visade fotoeleverna vid Forsa folkhögskola en utställning med temat När livet förändras, och under eftermiddagen höll Karin Eriksson, logoped och forskare vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

– Det har varit mycket intressant, konstaterade Kerstin Hansson och Signhild Karlsson från Bollnäs.

I anslutning till afasidagen har föreningar runt om i hela landet aktiviteter, både denna vecka, men på vissa orter även nästa vecka, där man på olika sätt uppmärksammar afasi.