Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En föreläsning som inte lämnade någon oberörd

Annika Östberg höll uppskattad föreläsning för Bromanelever om hur de små valen i livet kan få en människa att hamna snett.

I fredags gästade Annika Östberg Bromangymnasiet.

Hon hade bjudits in av tre elever, Ronja Sandberg, Amanda Engström och Emelie Andersson, som går juridiklinjens tredje år. Eleverna har valt att i sitt gymnasiearbete fördjupa sig i hur det är att sitta i fängelse och hur det kan påverka kropp och själ.

Annika Östberg, som numera bor i Söderhamn, satt 28 år i amerikansk fängelse med hot om dödsstraff över sig, anklagad för dubbelmord på en restaurangägare och en polis.

När hon efter 28 år lämnades över till svenskt rättsväsende hamnade hon på Hinseberg. Annika berättade för eleverna att hon nog var den lyckligaste fången som promenerat in på Hinseberg.

Annika Östberg berättade hur de små valen i livet kan påverka en människa att hamna snett, att börja med droger eller hamna i kriminalitet. Hon berättade också hur hon skadat och sårat människor genom de val hon gjort i sitt liv, och hon berättade också om den hårda vägen tillbaka till ett liv som är värt att kallas liv.

År 2011 frigavs hon, och hon bor i dag i Söderhamn med en som älskar henne villkorslöst – hennes golden retriver.

Föreläsningen var väldigt uppskattad och lokalen var fylld till bristningsgränsen. Det var en föreläsning som inte lämnade någon oberörd, och efteråt fick Annika ta emot både tack och kramar från eleverna.