Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fattigdomsfälla för många kvinnor

/

I dag ska riksdagen debattera vad som ska hända med dem som försvinner ut ur sjukförsäkringen efter nyår – eller omförsäkras som socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson väljer att kalla det.

Annons

I går blev trycket för stort för de borgerliga partierna. Efter den senaste veckans artiklar om de orimliga konsekvenser som förslaget får för vissa grupper presenterades igår en mildare skrivning för vilka som ska söka sig ett nytt arbete.

Undantag ska göras för en rad olika kroniska sjukdomar och för de som antas bli sämre om de söker sig ett nytt arbete.

Det borde egentligen vara självklart. Men Försäkringskassan tyckte inte att reglerna tillät de undantagen. Så av det skälet var ändringen på sin plats.

Undantag eller inte - frågan är dock fortfarande hur de som nu är sjukskrivna på bästa sätt ska komma ut på arbetsmarknaden.

Oppositionen har under veckan hårt kritiserat regeringen. Men bristen på alternativa förslag är slående. När Socialdemokraterna satt i regering slog de rekord antalet sjukskrivningar och förtidspensioneringar.

Att regeringens hantering inte är perfekt är det ingen tvekan om. Men att ha kvar systemet som det är idag är heller ingen lösning.

Problemet har varit att många gått år efter år utan hjälp.

Över 100 000 personer i Sverige är i dag sjukskrivna – med vanlig eller förlängd sjukskrivning.

Typfallet för den som nu blir utförsäkrad är en kvinna i medelåldern. Hon har varit anställd i vården skolan eller omsorgen. Förslitningsskador, psykiska besvär och stress är de vanligaste orsakerna till sjukskrivningen.

Dessa kvinnor har år efter år har gått sjukskrivna. Utan att få den hjälp de har rätt till.

Frågan om sjukskrivningarna är en rättvisefråga för att sjukskrivna kvinnor ska få rätt till en ny chans. Sjukskrivningar är en enorm fattigdomsfälla – och en ohälsofälla. Många blir mer sjuka under sjukskrivningen än de var innan. Och många kvinnor lever mycket knapert under sin sjukskrivning.

En bortre gräns sätter press framförallt på systemet så att en enskilde får den hjälp som han eller hon har rätt till.

De personer som utförsäkras nästa år ska gå till arbetsförmedlingen. Där har man tre månader på sig att göra en handlingsplan. Om den sjukskrivne fortfarande bedöms för sjuk för att arbeta efter de tre månaderna finns inga hinder för en ny sjukskrivning.

Förändringarna i reglerna som presenterades i går var nödvändiga.

Men allt handlar inte om regler. Det handlar också om bemötande och förtroende. Och här vittnar många berättelser om brister hos Försäkringskassan.

För att fler ska komma i jobb måste de börja söka arbete. Men det är en lång väg tillbaka för många – och det måste få ta tid.

Regeringens förslag är i grunden rätt. Men det måste finnas utrymme i systemet för att ingen berättelse den andra lik. Förhoppningsvis blir det så med de ändringar som presenterades igår.

Mer läsning

Annons