Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En fascinerande värld

/
  • Fikat smakar så mycket bättre utomhus, som någon sa. Ett skäl så gott som något att ge sig ut att leta svamp om solen skiner?
  • Innan avfärden visade Alf Pallin ett tjugotal arter som han plockat dagen före. Skogen kryllar av svamp just nu.
  • Anna Hamrén och Helena Nyman lär sig av svampkonsulenten Alf Pallin.
  • En grön grönkrelma! Den kan också vara vit, för färgen kan regna bort. Svamp kan vara lurigt.

För andra året arrangerades Svampens dag första söndagen i september. Svamp är på modet igen, enligt experten Alf Pallin. Och det är en fascinerande värld.

Annons

I Sverige finns omkring 6 000 så kallade storsvampar, det vill säga svamparter som är synliga för ögat. En svampkonsulent har gått igenom ett prov där de klarat att identifiera flera hundra av dem. Utan svampbok. Och utan att få bryta sönder dem och kolla.

Första söndagen i september har Sveriges svampkännare bestämt sig för att lära oss andra mer om sitt intresse.

För om man lägger ner lite möda och lär sig ett dussin sorter får man alltid med sig något ätbart i korgen, sa svampkonsulent Alf Pallin, Trönö, när han ledde en lärorik expedition i Tygstaskogen. Ett tips för den osäkre är att lära sig känna igen den goda och lättidentifierade gulkremlan.

Och många sorter är mycket godare än kantareller.

- Folk snackar om att det är så gott att smörsteka kantareller, men stek vad som helst i smör så är det klart att det blir gott, säger Alf Pallin.

En del arter beskrivs som variabla i böckerna, berättar Alf Pallin.

- Det betyder att de kan se ut hur fan som helst.

Färgen på svampens hatt är ofta vattenlöslig – så de bleknar när det regnar.

En av de allra mest variabla heter till och med föränderlig tofsskivling. Den ändrar sig efter temperatur, växtplats, fuktighet och ålder.

Mer läsning

Annons