Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En enda missbrukare är en för mycket

/

Det tragiska dödsfallet, när en 18-årig tjej avled i helgen efter en fest i Bollnäs, har skapat berättigad uppmärksamhet och oro bland allmänhet, politiker och myndigheter i kommunen.

Annons

I synnerhet som två andra ungdomar också omhändertogs samma helg kraftigt drogpåverkade och att dessutom Bollnäs har flest GHB-relaterade fall i vårt län.

Det här betyder inte att Bollnäs präglas av droger och kriminalitet, men det innebär att unga människor utsätter sig för missbruk av droger, alltifrån alkohol till GHB och tung narkotika.

Antalet unga som lever i farozonen är oklart, men en enda missbrukare är en för mycket.

Det är varken lätt eller särskilt konstruktivt att fördela ansvaret för drogmissbruket.

I grunden är det naturligtvis upp till var och en. Varje människa har ett personligt ansvar för sitt handlande. Och varje förälder har ett ansvar för att ge sina barn en bra start i livet och en livssyn där inte drogmissbruk har plats.

När detta är sagt måste det självklara också sägas att långt ifrån alla ungdomar får den start de behöver i samhället och långt ifrån alla har kompisar runt omkring sig och en egen självkänsla så att de orkar stå emot när de kommer i kontakt med drogerna.

Därför är det oerhört viktigt att är föreningsliv och politiker skapar drogfria miljöer, att skolan är uppmärksam och fångar upp olika signaler, att polisen har tillräckliga resurser att jobba förebyggande med upplysning och med att punktmarkera langare och andra nyckelpersoner.

Och att det finns en samverkan mellan polis, akutsjukvård och socialtjänst när unga människor hamnar i drogträsket.

Det finns redan många goda krafter som jobbar förebyggande i kommunen. Men uppenbarligen behöver mer göras.

Kommunalrådet Evy Degerman (C) konstaterade helt riktigt i gårdagens Ljusnan att kommunledningen behöver diskutera igenom med olika parter hur det drogförebyggande arbetet organiseras.

Det är angeläget att dessa diskussioner inte hamnar i någon långbänk. Bollnäs har haft problem med drogmissbruk under en lång tid. Kommunen hamnar inte helt plötsligt på topplistan i länet för GHB-relaterade fall.

Därför behövs snabba och kraftfulla åtgärder. Inte i första hand för att bli bättre på en topplista, utan för att rädda ungdomar som lever i riskzonen.

Även om den senaste tidens uppmärksamhet handlar om GHB och GBL, måste det sägas att den social accepterade drogen alkohol i många avseenden är ett ännu större problem. Både bland unga och vuxna.

Det är väl belagt att alkohol ligger bakom åtta av tio våldsbrott. Omkring 125 människor dödas årligen i trafiken på grund av alkohol. Mellan 5 000 och 7 000 svenskar dör varje år av sjukdomar och skador som har samband med alkoholdrickande och mer än 10 000 vårdplatser inom socialtjänst och sjukvård används för alkoholvård.

Det tragiska dödsfallet är en alarmklocka. Men gör inte drogmissbruket till enbart ett ungdomsproblem.

Det är mer utbrett än så. Också i vuxenvärlden.

Mer läsning

Annons