Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En drömvärld från skogen

Lennart Plahns värld – liv, verk, drömmar och verklighet. Det är det beskrivande namnet på årets sommarutställning på Söderhamns stadsmuseum, som pågår 13 juni till 16 augusti.

Det finns alltså gott om tid för alla som vill ta sig hit för att se denna annorlunda och fantasieggande utställning. Jag tror ingen, som vill få sin fantasi och livslust att ta några extra språng, kommer att bli besviken.

Äntligen har denne konstnärlige särlings arbeten lyfts fram på ett sätt som skulle ha gjorts för åratal sedan! Presenterats som den konst det är, i en egen utställning. Dessutom sammanställd av någon som kan göra en konstutställning. Det har Jöran Österman, som brukar syssla med sådant på Hälsinglands museum i Hudiksvall, gjort med den äran.

Vem var då Lennart Plahn? Det är inte många som känner till honom utanför kretsen av Ljusnebor och söderhamnare. Det gjorde inte Jöran Österman heller, och var först lite frågande inför Söderhamns kommuns planer att göra en utställning med sagofigurer snidade i trä.

Så fort han fick följa med till Söderhamns naturskyddsförenings stugor vid Ålsjön och se Lennart Plahns livsverk av cirka tre hundra skulpturer fanns det ingen tvekan längre. Det är närmast omöjligt att inte gripas av kraften, fantasin och skickligheten i hans arbeten.

Läs även: En fantasivärld i en glänta i skogen

Den upptäckarentusiasmen och glädjen känns också när jag går igenom utställningen. Här har inte bara gjorts ett urval för att fylla den vanliga utställningslokalen i bottenvåningen. Österman fick använda även tredje våningen på museet. På så sätt kan cirka 150, ungefär hälften av Plahns figurer, visas. Det finns alla möjligheter att grotta ned sig i detaljer som svansföring, kungakronor, mönster, för att inte tala om ansiktsuttryck, på de vänliga väsen som Lennart Plahn lyfte ut ur skogen och till sin egen värld kring stugan vid Gullgruva.

Det är folkkonst av högsta kvalitet, både i utförande och konstnärlighet.

För hans figurer har skapats av naturen själv, med lite hjälp av Plahn. Han har sett en rotvälta, en knota, en grenklyka eller vad som har satt hans fantasi i rörelse. Sedan har han täljt den klar och bränt in sina karaktäristiska mönster. Han vandrade dagligen genom sin skog, kollade in nya ämnen, slog en ögla på en björkgren som kanske åratal senare skulle bli en orm.

Redan 1939, i femtonårsåldern, hittade han stugan mitt i skogen, ett par mils cykelväg från Ljusne, som han 1947 fick bolagets tillåtelse att disponera. Det blev under ett helt liv. Och han skapade en egen, fredad sagovärld där han själv kände lycka. Lyckligast var han, berättade han, när han kunde sitta vid stugan och tälja på ett stycke rått trä han valt ut.

Jag fick göra en enda intervju med Lennart Plahn. Det var 2003, när hans ben inte klarade att gå stigen genom skogen till stugan och han nyligen gett hela sitt livsverk till Naturskyddsföreningen. Vi satt i Ålsjöstugan, där alla skulpturerna förvarats sedan dess.

2009 gick han ur tiden. Nu ställs hans verk ut på Söderhamns stadsmuseum. Inom kort ger Naturskyddsföreningen ut en bok om hans arbeten och en skiva där Lennart Plahn själv berättar.

Jag hoppas att det är upptakten till att hans livsverk når ut till många fler, inte bara i Hälsingland.