Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En död hand över vården

Det är fullt möjligt att jag rent medicinskt får samma vård i en ambulans och på en avdelning i Gävle, men samma känsla av trygghet innebär det inte. Det som fattas är 16 öre på skatten.

Annons

Min fasta övertygelse är att vården blir allt bättre, men det kostar pengar. Som ett sätt att lösa detta presenterar tjänstemännen i landstinget ett förslag som ska spara 75 miljoner. Förslaget innebär en död hand över sjukvården i Hälsingland.

I vår familj har kontakterna med landstinget varit begränsade till Hudiksvalls BB. Om förslaget hade genomförts hade tre av mina fyra barn förmodligen fötts i ambulans. De är födda med en tid från första värk till att jag klipper navelsträngen som spänner över två timmar ned till 25 minuter. Vi har haft lätta förlossningar utan komplikationer så egentligen finns det inget som talar för att omhändertagandet rent medicinskt skulle bli sämre i en ambulans. Det sista barnet hade vi förmodligen klarat av att förlösa själva, men är det så vi vill ha det?

Som kommunalråd i Hudiksvall får jag ofta höra invändningar om att kommunen måste kunna rationalisera i sina kostnader. Påpekandet är helt riktigt. Det finns mycket man kan skära i vad det gäller kommunala verksamheter. Problemet är bara att det inte är så som vi medborgare vill ha det.

Om jag ska köpa en ny soffa väljer jag den efter pris, sittkomfort, utseende och hur jag känner för soffan utifrån subjektiva kriterier som trygghet, känsla och vad jag vill signalera med soffan. Det är alltså inte bara priset som är avgörande. Jag väljer därför inte alltid den billigaste soffan. Ibland kan man välja en dyrare modell eftersom den "känns bättre".

Vår känsla av trygghet är också avgörande för hur vi väljer att organisera vården. För min familj har BB skapat trygghet, tillsammans med akutsjukvård och andra delar av sjukvården. Det är fullt möjligt att jag rent medicinskt får samma vård i en ambulans och på en avdelning i Gävle, men samma känsla av trygghet innebär det inte. Det som fattas är 16 öre på skatten. Jag tror att många med mig är beredda att betala detta.

Daniel Pettersson

kommunalråd (V)

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel