Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En del av dina pengar till staten eller tvärt om?

Annons

Oavsett vilken fråga det handlar om är det rödgröna svaret alltid detsamma.

Skattehöjning. Enkelt och effektivt.

Lösningen på brister i vård, skola, omsorg, jobb, kulturutbud och andra samhällsfrågor stavas alltid skattehöjning.

När det rödgröna kampanjtåget drog genom Sverige häromveckan var budskapet glasklart. Det behövs skattehöjningar. Även om de tre partierna ännu inte var överens om tidtabellen och storleken.

När de tre rödgröna partierna framträdde var för sig och tillsammans i Almedalen var budskapet detsamma.

Och när de rödgröna partiledarna och språkrören tog till orda på DN debatt i fredags var också budskapet detsamma. Skattehöjningar.

De refererade till en opinionsundersökning som visar att Svenska folket vill ha jobb före skattesänkningar.

Fattas bara! Det är väl alldeles självklart. Om nu detta är alternativen. Utan jobb blir det varken skattehöjningar eller skattesänkningar.

Problemet med den där typen av frågor i opinionsundersökningar är att skattesänkningar alltid ställs emot något annat.

För inte så länge sedan fick svenska folket svara på frågan: Kan du tänka dig betala högre skatt om sjukvården blir bättre?

En annan gång: Kan du tänka dig högre skatt om skolan blir bättre? Och nu är det jobben som ska räddas genom höga skatter.

Inte många svarar nej på ett sådant upplägg.

Men vem kan garantera att högre skatt leder till bättre vård, skola och fler jobb? Ingen!

Om det vore så enkelt att högre skatt automatisk leder till bättre välfärd och fler jobb borde väl den maximala välfärden infinna sig vid 100 procents skatt.

När de rödgröna dessutom hela tiden försöker framställa den borgerliga alliansens skattesänkningar som riktade mot högavlönade, så försöker de helt enkelt slå blå dunster i folk!

De tre stegen i jobbskatteavdraget har givit en heltidsarbetare som tjänar 20 000-25 000 kronor i månaden en skattesänkning på drygt 1 000 kronor i månaden.

Det innebär att en vanlig inkomsttagare har mer än 12 000 kronor mer om året att disponera för egen del än tidigare. I en familj där båda jobbar betyder det cirka 25 000 kronor om året!

När dessutom landsting och kommuner diskuterar höjd skatt – också för att "klara välfärden" – kan en rödgrön regering innebära en rejäl skattechock.

Det finns en grundläggande ideologisk skillnad i synen på medborgarnas pengar mellan den borgerliga alliansen och den rödgröna oppositionen.

Den borgerliga alliansen utgår från att de pengar du tjänar är dina och att du betalar en del av din inkomst i skatt för att kunna klara våra gemensamma åtaganden.

Den rödgröna oppositionen utgår från att de pengar du tjänar egentligen är statens egendom och låter dig sedan "av nåd" få behålla mindre än hälften av vad du tjänar.

Man kan bara hoppas att svenska folket inte låter sig luras av manipulativa frågeställningar och löften om att höjd skatt automatiskt leder till bättre välfärd.

Skatter är viktiga för vår gemensamma välfärd. Men det är ingen patentlösning. Snarare handlar det om hur skatterna används.

Jag brukar ofta tänka på vad den legendariske socialdemokratiske socialministern Gustav Möller sade: "Varje felaktigt använd skattekrona är en stöld från arbetarklassen."

När han sade det var det totala skattetrycket 11-12 procent. Idag är det drygt 47 procent.

När sossarna senast satt vid makten var det en bra bit över 50 procent!

Får de chansen efter nästa val kommer skatterna att skjuta i höjden igen. Och du får mindre inflytande över dina pengar. Utan att välfärden nödvändigtvis blir bättre.