Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dålig vinnare vill ingen ha

Trycket har varit stort på Miljöpartiet den senaste veckan. Det har tydligt irriterat språkrören, som för allt i världen inte vill förhandla med de borgerliga partierna på riksnivå, trots att det skulle innebära förlorat inflytande för Sverigedemokraterna under resten av mandatperioden.

Annons

"Vi har inget mandat från väljarna."

Så förklarar Maria Wetterstrand (MP), att hon varken tänker förhandla med de borgerliga partierna eller sätta sig i en borgerlig regering.

En lite märklig kommentar, speciellt eftersom Miljöpartiet har tagit en hel del borgerliga väljare i storstäderna. Och 18 av hennes 26 distriktsordföranden i Miljöpartiet deklarerade redan innan valet att de kan tänka ett samarbete över blockgränserna för att Sverigedemokraterna inte ska få en vågmästarställning.

Miljöpartiets språkrör verkar nästan desperata. De har helt enkelt satsat för mycket prestige på en rödgrön regering. Förlusten blir för stor.

Agerandet gör dock att de framstår som riktigt dåliga vinnare. Miljöpartiet var trots allt ett av tre partier som fick fler mandat. Visserligen blev de inte alls lika stora vinnare som de hade tänkt. De toppade formen för tidigt. Språkrören kommer dessutom att tvingas avgå nästa år. Utan ministerposter.

Och regeringen behöver egentligen inte Miljöpartiet. Ett inte alltför lysande förhandlingsläge som säkert också spelar in i den totala avvisningen.

För annars är de skickliga förhandlare.

Redan 2002, när de borgerliga partierna gjorde ett tappert försök att locka över Miljöpartiet för att få en borgerlig regering, var Miljöpartiets förhandlingslistor långa och proppfulla med krav. Då var dock utgångsläget annorlunda.

Idag behövs egentligen inte Miljöpartiet. Visserligen vore det bättre för alla om det fanns en tydlig majoritet. Inte minst för oppositionen, där Mona Sahlin då skulle få en snabb väg ut ur det rödgröna samarbetet utan att ta på sig skulden och dessutom riskerar oppositionen nu att få Sverigedemokraterna på halsen redan tidigt i riksdagsarbetet.

Sverige är väl rustat för en minoritetsregering.

Med nya lagar för budgetprocessen i riksdagen måste oppositionen lägga ett samlat förslag för att vinna över regeringen. Det går inte längre att plocka ut vissa bitar.

Vad gäller en statsminister så måste chanserna ses som minimala att de rödgröna och Sverigedemokraterna gör gemensam sak för att fälla Fredrik Reinfeldt.

Har man en statsminister och en budget kan man regera vidare.

Det är förvånande att Miljöpartiet inte tar möjligheten att, som de enda vinnarna bland de rödgröna, förhandla med de borgerliga partierna. Både bland medlemmarna och i alla fall delar av väljarkåren skulle tycka det var helt i sin ordning.

Då skulle partiet framstå som betydligt bättre vinnare än vad de nu gör.

Mer läsning

Annons