Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för piano

Professsor Katarina Ström-Harg inspirerade och hjälpte elever under lördagen i Kulturens Hus i en unik satsning.

Välkända toner sipprar ut från Röda rummet i Kulturens Hus. Vid den vita flygeln nedanför scenen sitter Philip Andersson och spelar The Entertainer. Fingrarna studsar lätt på de vita och svarta tangenterna.

- Det är roligt att spela piano. I vanliga fall är det ensamt att spela, men idag är jag här för att träffa andra, säger han.

Kulturskolorna i Söderhamn och Bollnäs har bjudit in Professor Katarina Ström-Harg från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för att inspirera och hjälpa skolornas elever.

Satsningen är unik för pianoeleverna. Något liknande har inte genomförts tidigare berättar Peter Vosverld, Kulturens Hus i Söderhamn.

- Piano spelar man normalt ensam, men idag är ett tiotal elever här för att spela och lyssna till varandra. Det hjälper koncentrationen och de lär sig snabbare, säger han.

Idén till pianodagen föddes förra året när Katarina Ström-Harg var ordförande i föreningen Klaverens Hus.

- Jag älskar musik och piano. Det är alltid kul att utbyta tankar och idéer mellan kolleger. Tanken med dagen är att eleverna ska komma i kontakt med livemusik. Det är en nyttig erfarenhet, säger hon.

Philip Andersson är alert och lyssnar noggrant till Katarina Ström-Hargs tips och råd.

- Jag är jätteglad för den här hjälpen, det är lite olikt mina vanliga lektioner. Och jag tycker om klassisk musik, det har jag gjort ända sedan jag började spela för tre år sedan. Bach är svårare än Beethoven tycker jag.

Ett akustiskt piano inte går att jämföra med ett digitalt, berättar Katarina Ström-Harg. Hela kroppen tar in vibrationerna från strängarna. Ljudet smyger fram, det är inte lika hårt och direkt som ett digitalt ljud.

Alla barn får prova att spela ett slutfall, en kadens. Vartannat finger ska användas, det är en del i övningen.

- Prova anslaget först. Tryck ner högra pedalen, och så andra handen. Och nästa som är f, och till g, och tillbaka till c. Jättefint, tack så mycket, säger Katarina Ström-Harg.