Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för historia

I lördags var det Hembygdens dag på Bjuråkers Forngård.

Med öppna stugor, bakstuga, handelsbod och utställningar bjöd Bjuråkers Hembygdsförening in till en heldag på Forngården. Roland Norin från Hembygdsföreningen hade en visning i en stuga från 1700-talet som ursprungligen stått i Frisbo men flyttats till Bjuråker.

– Nästan alla stugor har flyttats hit till Forngården. De har blivit sålda eller skänkta. De har flyttats hit för att få en samlingsplats för husen, säger han.

På övervåningen i Frisbogården håller de gardinerna nere för att de gamla vägg- och takmålningarna inte ska förstöras av solljus. Motiven föreställer ofta historiska och religiösa händelser. Men på andra våningen brukar Hembygdsföreningen inte ha visningar.

– Dels är trappan farlig att gå i och dels så har det skett stölder när vi haft övervåningen öppen. För är man bara en person som har visningarna är det svårt att hålla koll på hela huset, säger Roland Norin.

På besök från Flensburg, Tyskland är Mogeus Amstrup Jacobsen med sin familj. Hans fru är från Hudiksvall och de har stuga utanför Rogsta. De hörde talas om Hembygdens dag i Bjuråker och ville dit.

– Vi har en heldagsutflykt som vi sen ska fortsätta runt i området. Vi är intresserade av svensk historia, säger Mogeus Amstrup Jacobsen.

Bakstugan på Forngården är byggd under 1800-talet och ugnen där inne har välvt tak och en häll av eldfast regel. Vid den står Ingrid och Hans-Erik Newberg och bakar tunnbröd. Hans-Erik Newberg lägger in de utkavlade bröden och låter dem bara grädda i några få sekunder.

– Om de blir för brända så får de bara ligga på galler och torka, då blir det hårdbröd av det. På det viset går inget till spillo, säger Hans-Erik Newberg.