Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för den vita käppen

Under lördagen anordnar Synskadades Riksförbund "Vita käppens dag" för att uppmärksamma situationen för Sveriges 100 000 synskadade. En av dem är Bertil Forselius från Ljusdal.

– På det här viset indikerar jag direkt att jag är synskadad, säger Bertil och pendlar med sin vita käpp framför sig.

Vi är på promenad, en av Bertils favoritsysselsättningar. Sedan Bertil förlorade synen för nästan 20 år sedan har den vita käppen blivit en oumbärlig partner på turerna till biblioteket och mataffären.

"Vita käppens dag" är ett initiativ från SRF för att uppmärksamma synskadades situation, speciellt i relation till trafiken. Bertil är tacksam för de anpassningar som görs för synskadade, till exempel i form av räfflor i trottoaren men menar att det ofta är medmänniskors tanklöshet som gör vardagen svår. Cyklar parkeras på konstiga ställen, blomkrukor ställs ut i gatan.

– Jag har inget ont att säga om bilisterna, men cyklisterna är vårdslösa. De kunde använda ringklockan, säger Bertil.

Det var i början av 90-talet som Bertil fick beskedet att han drabbats av obotlig grön starr på vänster öga. Bara några dagar senare råkade han ut för en olycka som gjorde honom nästan blind på höger öga. I dag har han sammanlagt 10 procent syn, men har lärt sig att leva med sitt handikapp.

– Man får inte släppa taget. Det vill jag aldrig. Livet har så mycket kvar att ge än, säger Bertil.