Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En dag för äldres säkerhet

På fredagen uppmärksammades äldres säkerhet i kampanjen "peppar peppar..." över hela landet. I Ljusdal hölls en minimässa, föreläsningar och aktiviteter i förvaltningshuset

Annons

Varje år skadas nära 200 000 seniorer, 65 år och äldre, i Sverige så allvarligt att de måste söka akutsjukvård. Av olyckorna sker mer än hälften i bostaden. Målet med kampanjdagen var att minska antalet olyckor bland äldre.

I Ljusdal var det kommunens omsorgsförvaltning och räddningstjänsten som arrangerade kampanjdagen "peppar peppar..."

Anna-Lena Blixt, demenssjuksköterska, talade om demenssjukdomar och hur de kan förebyggas.

Antalet demenssjuka ökar. I dag finns omkring 160 000 demenssjuka i landet. Varje år nyinsjuknar 25 000 personer i någon demenssjukdom. Vanligast är Alzheimer.

Anna-Lena påpekade att demens är en sjukdom och inte något som tillhör det naturliga åldrandet.

Högt blodtryck i medelåldern, övervikt och fetma är riskfaktorer.

Det går att motverka demens genom att motionera, äta rätt och ha ett socialt nätverk. Att bara sitta ensam hemma är inte så bra.

– Det är viktigt att påpeka att man kan drabbas av demens ändå. Men forskning visar att de här sakerna spelar in, sa Anna-Lena Blixt.