Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En barnlek för Kicki

Var redo – alltid redo.
För många år sedan hoppade Kicki Delvert av för att hon kände sig gammal.
Nu är hon tillbaka med lekar och kunskaper.

En gång scout alltid scout, det stämmer väl in på Kicki Delvert som fyller 70 år nu i sommar.

Efter många år som scoutledare hoppade hon av i mitten av 1990-talet, anledningen? Hon tyckte att hon var för gammal och att det var dags för yngre förmågor att ta över.

Decennier senare är hon tillbaka som hjälpledare.

– Jag tänkte att jag testar väl, när jag fick frågan. Man känner sig yngre och uppiggad med ungdomarna kring sig, säger hon.

Engagemanget har hon med sig från uppväxten och från Missionskyrkan. Till varje nytt ställe hon flyttade med maken Jörn Delvert var Scouterna ett givet inslag. Kärleken till naturen och friluftslivet gjorde det självklart.

Och nu när Kicki Delvert är tillbaka jublar barnen. Med henne kom lekarna.

– Vi lekte aldrig tidigare, säger Simon Eklind.

För dagen städar och fixar han och de andra spårarscouterna vid deras stuga efter vägen mot Storsand. Gräsklipparen smattrar, mattor och madrasser piskas. Det ska bli fint och fräscht inför lägret om några veckor.

Scoutledare Peter Eklind tycker att Kicki Delvert är ett välkommet tillskott och ett stöd.

– Vi är inga lekfarbröder. Med Kicki kom en ny inriktning och kunskaperna hon har med sig är värda mycket, säger han.

Mycket har förändrats sedan 1950-talet. Det är inte alls lika strikt hållet.

– Förr hölls pojkar och flickor var för sig. Nu är det stökigt ibland. Killarna tar över, på vissa håll delar man upp barnen, säger Kicki Delvert.

Hon ser fördelar både från förr och nu.

Även aktiviteterna är annorlunda. Intåg av mobiler, gps och datorer i verksamheten gör att Kicki Delvert inte känner igen sig, men en sak har hon klar för sig:

– Leken är ett viktigt inslag. Barnen har mycket spring i benen. När de har svårt att sitta stilla bryter jag av. Jag lär dem samarbeta och uppmuntrar till lek.

Lekarna är naturligtvis gamla från förr.

– Jag har tagit med mig sånt som Fruktsallad och Låna eld.

– Hon är så snäll och rolig. Förr så klappade vi hästar och vi var mycket i en skog med gungor, nu leker vi, säger Jakob Pettersson.

För Kicki Delvert är Scouterna mer än så.

– Det hjälper barnen att kunna jobba tillsammans. Scoutlagen är en grund för att klara sig själv och att hjälpa andra. De ger nytta genom livet, att klara nödsituationer och det sociala samspelet.

Hon bläddrar i den vältummade scoutboken som hängt med sen 1982. Sidan med Scoutlagen är vältummad och valspråket stämmer väl in på Kicki Delvert.

Var redo – Alltid redo.

Det här är en del av vårt interaktiva projekt 1000 goda gärningar. Läs mer om det här.

Eller klicka här om du själv vill skicka in en gärning.