Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En balanserad rovdjurspolitik

Många har engagerat sig i licensjakten på varg sedan den riksdagen beslutade licensjakten påbörjades den 2 januari. Det är bra.

Annons

Det behövs ett engagemang för våra stora rovdjur. När tonläget i debatten är högt är det viktigt att komma ihåg varför jakten genomförs. Jakten är till för såväl vargen, som tamdjurens och människors bästa.

Vi vill börja med att konstatera att jakten är ett resultat av ett arbete för att finna balans mellan rovdjuren och mänskliga aktiviteter. Vargen ska åter få finnas fritt levande i den svenska naturen, men det kräver att vargen och de andra stora djurens utbredning och hälsa ses över.

De senaste åren har människor som bor i vargtäta områden känt en ökad oro. Konflikterna mellan människor och varg har blivit fler. Det gäller i synnerhet tamdjursägare vars kreatur hotas och dödats av varg.

Samtidigt har begränsat medborgarinflytande i den tidigare rovdjurspolitiken skapat bristande förtroende för politik och förvaltning. Samexistens mellan människor och rovdjur förutsätter lokala beslut. Vargar finns inte utanför riksdagen därför ska fler beslut fattas i samråd med människor som berörs och färre beslut tas i Stockholm.

Från att vargen varit i det närmaste utrotad i Sverige har vargstammens tillväxt varit upp mot 15 procent per år. Tillväxten har dock skett från ytterst få individer. Det har lett till en vargstam med stora inavelsskador på rygg, hjärta och njurar.

Vargstammen mår helt enkelt inte bra. En okontrollerad tillväxt gör den inte friskare utan äventyrar snarare dess existens.

Därför innebär den nya politiken ett krafttag för friskare vargar. Jakt är bara en beståndsdel. De närmaste fem åren ska också cirka 20 vargar som förökar sig och ökar den genetiska variationen införlivas med de vargar som redan finns här.

Jakt ställer stora krav på ansvar från dem som utför jakten. I stort verkar jakten utförts på rätt sätt men rapporterna om att det förekommit skadeskjutningar måste tas på allvar. Den nu påbörjade utvärderingen får ge svar på den faktiska förekomsten. Varje skadeskjutning är en för mycket och åtgärder för att minimera det måste övervägas.

Till sist vill vi påminna om de politiska alternativen i Sverige.

Får Alliansen förnyat förtroende kommer den inslagna vägen att utvecklas ytterligare till nästa säsong till gagn för människor, rovdjur och tamdjur.

Om Vänsterexperimentet med S, V och Mp, får bestämma får vi en återgång till en situation där människors oro på landsbygdens negligeras och vargens hälsa inte tas på allvar.

Tomas Tobé,

riksdagsledamot för Gävleborgs län (M)

Bengt-Anders Johansson,

riksdagsledamot och ansvarig för viltförvaltningsfrågor (M)

Mer läsning

Annons