Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En avveckling av Stenbacken drabbar inte socialtjänsten

Socialtjänstens kostnader ökar inte om Stenbacken boende- och arbetskooperativ avvecklas. Man har redan de resurser som krävs för att möta människor med missbruksproblem
Det visar en analys som är beställd av kommunstyrelsen.

Det är ingen hemlighet att Stenbackens boende- och arbetskooperativ i Söderhamn har haft svårigheter med ekonomi, ledning och styrning av verksamheten. Det var också därför som kommunstyrelsen beställde en analys av situationen.

Bland annat ville de veta vilka positiva och negativa effekter kooperativets verksamheter har för socialnämnden – och vilka konsekvenser det skulle få om verksamheten avslutades.

I dag ligger rapporten färdig och visst finns det en del fördelar. Till exempel lyfter de personer som intervjuats fram att det fanns en bred uppslutning i kommunen omkring kooperativets ursprungliga idéer. Många ser också verksamheten som ett komplement på bostadsmarknaden för människor som har svårt fungera i vanliga boenden.

Men det finns som sagt även en hel del problem. Och mycket av detta handlar om ett inkonsekvent förhållningssätt mot boende och personal. Många har tillåtits ligga efter med hyror trots att det är en av de stora inkomstkällorna. Ett annat problem är att efterleva drogpolicyn.

Enligt Hans Åkerman som gjort analysen, så kommer inte socialtjänstens kostnader att öka om Stenbacken avvecklas. Socialtjänsten har redan en verksamhet som bygger på att möta behoven hos människor med missbruksproblem.

I Höst ska kommunstyrelsen besluta om och hur de ska stötta Stenbacken i framtiden.