Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En avliden i våldsam lägenhetsbrand i Östersund

En person har hittats död i en av de eldhärjade lägenheterna i ett flerfamiljshus i Lillsjön i Östersund.
– Jag fick just beskedet att vi har fört ut en avliden person från fastigheten, säger Lars Nyman, inre befäl på Räddningstjänsten Jämtland vid 02.45-tiden.
Polisen rubricerar händelsen som mordbrand.

Larmet kom vid kvart i ett, natten mot torsdag, och ganska snart stod det klart att det var en fullt utvecklad brand i flerfamiljsfastigheten på Vickervägen.

Branden startade i en lägenhet och har sedan spridit sig till intilliggande lägenheter.

– Det ska vara en kraftig brand och just nu jobbar vi och räddningstjänsten med att evakuera fastigheten, säger Urban Dahlbäck, vakthavande befäl hos polisen i Östersund vid 01-tiden.

Räddningstjänst, ambulans och flera polispatruller är på plats vid flerfamiljshuset som är i två våningar med sammanlagt tolv lägenheter.

Sammanlagt är det ett 30-tal personer som arbetar i räddningsarbetet vid branden.

Strax före klockan tre kunde Lars Nyman på räddningstjänsten konstatera att det var full fart på branden och att de inte har den under kontroll ännu.

– Jag fick just beskedet att det har påträffats en avliden person som tagits ur fastigheten, säger han och fortsätter:

– De boende i fastigheten har evakuerats och en samlingslokal öppnats på Ärtvägen där polis och försäkringsrepresentanter finns på plats.

Enligt Lars Nyman kommer ingen av de boende i det drabbade huset att kunna återvända.

Den eldhärjade bostadslängan riskerar att brinna ner och det finns även spridningsrisk till intilliggande fastigheter. Vid tretiden gjorde räddningstjänsten dock bedömningen att de inte behövde evakueras.

Vad som orsakat branden är inte känt.

– Det är ännu för tidigt att säga något om, säger Urban Dahlbäck, vakthavande befäl hos polisen i Östersund.

Polisen rubricerar inledningsvis händelsen som mordbrand.

– Det är för att vi inte hittat någon naturlig orsak till att det började brinna. Platsen är avspärrad och vi kommer att göra en teknisk undersökning så fort det är möjligt, säger Urban Dahlbäck.

Vid 04.30-tiden kunde Lars Nyman meddela att räddningstjänsten hade branden under kontroll.

– Det pågår eftersläckning av en del glödbränder. Vi har dock kunna begränsa branden till en fastighet och spridningsrisken anses nu vara över, säger han.

Den drabbade bostadslängan är, enligt Lars Nyman, i nuläget att betrakta som obeboelig. Boende i sju av de tolv lägenheterna har fått rum på hotell och de övriga har ordnat boendefrågan på egen hand.

Sammanlagt bodde det någonstans mellan 20 och 25 personer i fastigheten.

Förutom den avlidne personen har ytterligare två personer skadats i branden. De har förts till sjukhus med vad som betecknas som lättare skador, den ena med brännskador på handen och den andra med rökskador.