Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av världens längsta granitgrottor visades på Geologins dag

Under lördagen fanns speleologer på plats för att visa Bodarnegrottorna för besökare.
Det blev en lugn dag med matsäck bland klippblocken.

Vägen från parkeringen till Bodarnegrottorna består av stora klippblock som troligen blivit till genom en jordbävning under islossningen. Den stora stenhällen som sprack för länge sedan har förvandlats till mossbeklädda stenar som ligger huller om buller och omges av sprickor som är ned till fyra meter djupa.

– Jag var i Bodarnegrottorna första gången när jag var tolv år 1984, och jag blev bergtagen, berättar Johannes Lundberg.

Han är uppväxt i Gnarp men bor nu i Stockholm där han jobbar som botanist på Naturhistoriska riksmuseet.

Redan som 13-åring gick han med i Sveriges Speliologförbund. Ordet spelio betyder hålrum, och förbundet forskar om grottor, går på utflykter och umgås.

– Jag tog med brorsan och vännerna. Sedan, när jag läste biologi på Uppsala Universitet, åkte jag i en buss med klasskamraterna hit på utflykt, berättar Johannes Lundberg.

Fascinationen för grottor är stor.

– Det är både biologin, sporten, sägnen och hydrologin som fascinerar mig. Grottor har skrämt folk i alla tider. Man har sagt att troll och rövare bor där.

En grotta kan berätta mycket om sin omgivning.

– Den fungerar som ett arkiv. Det som kommer in i den lagras. Av allt från djur som förolyckats till spår av människor som varit där.

Idag inväntar Johannes Lundberg grottbesökare tillsammans med Torbjörn Djuvfeldt, som är ordförande i Sveriges Speoliologförbund.

– De allra flesta grottorna i Sverige är öppna för besökare. Det enda man behöver tänka på är att varje person som går ner i grottan bör ha hjälm, oömma kläder och en egen lampa, gjärna en pannlampa. Sedan ska man alltid berätta för någon var man går och när man beräknas komma, säger Johannes Lundberg.

Bodarnegrottorna har olika ingångar, och vi ska ner i en glipa på ett par meter mellan klipporna. Det känns lite skumt för en som är ovan, men väldigt spännande. Man får klättra ner med hjälp av att pressa kroppen mot bergväggen.

I grottan är det fuktigt och trångt. En bit in finns ett grottrum med högt till taket som består av stora stenar. Johannes säger att han lärt sig känna igen när det är rasrisk.

– Här är det ingen fara.

Han lutar sig tillbaka och betraktar bergväggens mönster och struktur medan Torbjörn Djuvfeldt ålar in i de trånga utrymmena och försvinner, för att snart återvända.

– När man kommer tio-tolv meter in i en grotta blir allt mörkt. Jobbet, stressen och allt man haft i huvudet försvinner. Det är bara nu som existerar. Jag har jobbat i grottor och kommit ut i gryningen, utan att jag vetat att jag varit uppe hela natten, säger Johannes Lundberg.

Bara i Hälsingland finns det ett hundratal grottor som går att besöka varav flera tiotal är långa granitgrottor. Bodarnegrottorna är en av världens två längsta grottor i granit med sina 2,6 kilometer.

Snart är det dags att klättra ut. Vi möter en spindel efter vägen.

– De är bra att träna bort sin fobi på. De är ganska stora men de sitter alldeles stilla, säger Johannes Lundberg.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!