Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En av landets 100 bästa skolkommuner?

Söderhamn är den bästa skolkommunen i Gävleborg, och en av de 100 bästa i Sverige. Åtminstone om man ska tro på årets grundskoleindex från Föräldraalliansen.

Varje år rankar intresseorganisationen Föräldraalliansen skolorna i alla landets kommuner ur ett föräldraperspektiv.

På årets lista återfinns Söderhamn på plats 95 av 290. Det är en rejäl klättring jämfört med förra årets plats 179. Söderhamn är därmed ensam Gävleborgskommun på topp 100.

Men att ranka kommuner efter deras skolor finns det en rad myndigheter och organisationer som gör. För en dryg månad sedan kom Lärarförbundet med sin årliga ranking. Där hamnade Söderhamn på plats 101.

Enligt Föräldraalliansen är det unika med just deras ranking att den tar hänsyn till vilka förutsättningar och behov som finns i kommunen. Eftersom betygen generellt sett är lägre i kommuner där föräldragenerationen har låg utbildningsgrad tar undersökningen bland annat hänsyn till hur stor andel av eleverna som förväntas klara de uppställda målen.

- Är utfallet bättre än det förväntade så menar vi att kommunen måste ha tillfört någonting och tvärtom, säger Peter Hallin, projektledare hos Föräldraalliansen.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo Wikström (S) är försiktigt positiv när han nås av årets resultat.

- Det är naturligtvis roligt att vi klättrar, men samtidigt kan jag konstatera är att det är mycket upp och ned i Föräldraalliansens undersökningar så det är lite svårt att uttala sig om dem, säger han.