Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En arm inget problem för Hudiks rallyess Bergman: "Utvecklat en egen körstil"

Tomas Bergman ser bara möjligheter där andra kan se ett problem. Endast en fullt fungerande arm räcker långt, även för den som vill köra rallybil väldigt fort. – Jag tävlar på samma villkor utan fördelar, säger 36-åringen i SMK Hälsinge, totaltvåa i Föneracet.

Jag måste bara få veta hur det går till.

TV: Häng med på snabba några svängar med Bergman - hör en reporter yla "Neeeej"

Tomas Bergman smilar lite lätt, jag är ju inte den förste som undrar hur det kan funka att köra rallybil med bara en arm och hand.

– Klart vi kan testa en sväng, säger Tomas, och förklarar noga att han absolut inte använder några särskilda hjälpmedel. Växelspaken sitter där den brukar vara.

– Det skulle jag säkert få, om jag sökte sådan dispans. Men jag vill verkligen tävla på samma villkor som alla andra, utan några särskilda fördelar på grund av det här, säger Tomas Bergman, och visar hur han ändå kan greppa ratten kort och tillfälligt med den "lilla" vänsterhanden.

Läs mer: Rappast i Råsjöracet

Med ett kort vridmoment får han fullt hjulutslag när han styr och växlar med högerhanden.

– Och det kräver en särskild körstil, såklart. Före en kurva måste jag lägga i växeln lite tidigare, jag kan ju liksom inte svänga samtidigt. Men det är inga större problem, det kommer med träning och rutin, säger Tomas, medan han sakteliga styr sin fyrhjulsdrivna och trimmade Mitsubishi ut mot Kåtmyrabanan, strax utanför Ljusdal.

– Vi tar väl ett lugnt varv så får du se hur det funkar, säger Tomas, och det är såklart en snäll men lurig lögn.

Jag känner igen den. Jag har varit med förr i hisnande testsvängar med tävlingsförare.

Även den här blir en sorts lika härlig som gastkramande nära-döden-upplevelse.

Jag är inte farträdd normalt, tvärtom. Men det tar väl sådär tio sekunder innan jag börjar gasta som spädgris strax före julafton – ingen idé att hymla, ni kan se själva på filmlänken i artikeln här ovanför.

Tomas Bergman bryr sig såklart inte om mitt utdragna och ylande "Neeeeeej!".

Som bonus bjuder han istället på en riktig turbostart, och solbrillerna flyger av när jag obenhörligt trycks tungt tillbaka i den smala sätet.

Till slut får jag pusta ut. Lika glad att det är över, som tacksam att ha fått erfarenheten.

Det går faktiskt inte att hel förstå fartens fenomen, förrän man upplevt den så här innifrån. Att se rally, rallycross eller för all del folkrace utifrån ger aldrig sporten rättvisa.

De modiga män och kvinnor som drar på med ställ i kurvorna är så mycket vassare än de flesta kan förstå.

Den här gången är det svårt att inte bli lite extra tagen.

Tomas Bergmans co-driver sedan några år – Paulin Bergqvist – skriver under på det.

–Alltså, jag är lika imponerad varje gång. Tomas måste köra på sitt sätt och han är så himla säker, jag är aldrig skraj, säger 28-åringen från Jättendal, som bor i Näsviken och tidigare åkt i SM med Evelina Olofsson från Torsåker.

– Jo, jag har testat att köra själv, men trivs bättre vid sidan med mina noter. Det är så häftigt när man har en bra kemi och känner att föraren litar helt på mig, säger Pauline, som också förklarar den lilla missen på den första specialsträckan i Föne.

– Det blev lite för mycket förställ i en kurva. Det var nästan lite läskigt halt i dag.

Den bommen kan ha kostat Tomas Bergman segern, nu slutade han drygt åtta sekunder efter Patrik Åkerman både totalt och i den fyrhjulsdrivna klassen.

Läs mer: Bra med i Gestrikekannan

Tomas Bergman är en avspänd profil, som tar det med jämnmod.

Han har klarat en del prövningar i livet, född med en dysmeli skada.

– Jag saknar en del av vänster arm och hand, så är det bara. Det finns egentligen ingen orsak, det beror inte på några läkemedel eller så, säger Tomas, som kan medge att han i bland kan känna sig "uttittad".

TV: Tomas Bergman berättar om sitt val av sport - och drömmer om att "knäcka Häggarna"

– Det har väl mest varit i sporter där man inte har så mycket kläder på sig. Men jag kan inte säga att jag lidit överdrivet. Det är bara att göra det bästa man kan av allt, säger 36-årige Bergman, som alltid haft ett genuint intresse för just racing.

– När jag gått klart skolan och fixat ett jobb, då fanns ju också förutsättningarna att förverkliga drömmen.Jag var 24 år när jag började köra, ganske sent. Min främsta merit så här långt är nog en finalplats i fjolårets rallysprint-SM, säger Tomas Bergman, som till vardags jobbar som chef på utvecklingslabbet på Hiab i Hudiksvall.

På torsdag visar han upp sina färdigheter vid kajen i Hudiksvall i samband med Motorsportens dag.