Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En 95-årig taxiveteran

Han var inkallad under brinnande krig då de fick elda under oljetrågen på lastbilarna för att hålla motorerna varma i vinterkylan, och han har kört taxi i 25 år. I dag fyller Nils Broberg 95 år och kan blicka tillbaka på ett innehållsrikt liv.

Nils Broberg är född i Jättendal. Redan som 16-åring blev han egen företagare då han övertog en cykelverkstad i hembyn.

Han drev cykelverkstaden i ett par år tills det blev dags att rycka in i lumpen.

Året var 1940. Det var krigstider och Nils fick en 90 dagar snabb och hårt grundutbildning på T3 i Sollefteå.

Natten mot den 9 april det året kommer han aldrig att glömma. Tyskarna hade gått in i Norge, och Nils och några andra purrades mitt i natten och fick order att hämta ut militärmaterial för att eventuellt skickas till gränsen.

– Som tur var blev det inget, men det är en sån där sak man aldrig glömmer, säger Nils.

Efter lumpen, 1941, övertog han en kombinerad cykelverkstad och sportaffär i Harmånger som gått i konkurs med tidigare ägaren. Krigets fasor var aldrig långt borta, och Nils blev inkallad flera gånger. Vintern 1942/43 blev det en längre beredskapsperiod. Först i Övertorneå och därefter i Kiruna.

– Från Övertorneå kunde vi se över älven till Finland på andra sidan där tyskarna brände ner husen. Det är makabra minnesbilder.

Efter Övertorneå blev Nils hemskickad med löfte om att han skulle få vara hemma ett år. Men efter bara en vecka fick han en ny order. Han skulle bege sig till Kiruna – på obestämd tid.

Det var vinter och kallt, -42 grader, och de höll i gång gengasbilarna genom att elda i kolkorgar under oljetrågen.

– Vi gick vakt i tvåtimmarspass hela nätterna.

I maj 1943 var beredskapstiden över, och Nils kunde vända hem igen.

1946 gifte han sig med Ingrid Norell, och på nyårsafton 1950, när äldsta sonen bara var nio månader, brann huset där de hyrde en lägenhet ner.

– När brandkåren kom hade det fortfarande inte slagit ut några lågor. Men tyvärr brann huset ner ändå. Det var 20 grader kallt och vi var tre familjer som blev husvilla den natten, berättar Nils.

Bostadssituationen löste sig med att familjen fick hyra en lägenhet av närmaste grannen.

1951 köpte Nils taxi i Delsbo som han drev i 6,5 år, innan han avyttrade den för att i stället köpa taxi i Hudiksvall. Då var taxibilarna stationerade på Möljen. Vid jul 1964 fick chaufförerna kommunikationsradio i bilarna, vilket var ett stort tekniskt framsteg.

– Det var ren ekonomiskt vinst i stället för att åka tillbaka till stationen efter varje körning.

Så småningom flyttades taxistationen till Hamngatan, och därefter till gamla elverket, där stationen fortfarande finns kvar.

Nils körde taxi till årsskiftet 1975/76 då han sålde taxirörelsen för att i stället köra buss åt taxiföreningen fram till sin pensionering vid 65 år.

Totalt 25 år och åtskilliga mil som taxichaufför blev det för Nils. Och han kör fortfarande bil. Som taxichaufför var det mest Mercedes 220 diesel, men nu kör han i stället Audi 100.

För drygt fem år sedan blev Nils änkeman. Nu har han god hjälp av de två sönerna med familjer, men han klarar sig själv för det mesta.

Han är med i två pensionärsföreningar, SPF Delsbo och RPG Hudiksvall. Dessutom sjunger han i sånggruppen Sångglädje i Delsbo.

– Vi är ute och underhåller andra pensionärer. De är en tacksam publik.

Dessutom brukar Nils och några kompisar åka på soppluncher och spelkvällar.

– Det blir lite social samvaro. Det är många ensamma timmar ändå, säger han.

Det är inte utan att han har hunnit vara med om en hel del genom åren, även om inte allt finns med här.

– Det som står mellan raderna kan man glömma. Annars blir det för långrandigt.