Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En 3 000 år gammal vana

I höstbodarna hålls en gammal tradition vid liv. I en blästerugn hettas järn upp på samma sätt som människan gjorde långt innan Jesu födelse.

– Det är viktigt att vi bevarar den här kunskapen och för den vidare till kommande generationer, säger Arnold Norman, en av järnentusiasterna.

– Det är speciellt att kunna göra eget järn. Det handlar om kultur, teknik och historia, säger Kjell Söderlund, en av medlemmarna i föreningen "Tjära Järngänget" som nu vill dela med sig av sina hantverkskunskaper under några kurser i sommar.

I 3 000 år har människan har tillverkat föremål av järn och gör det än i dag, om än på annat vis. Järntillverkningen i Höstbodarnas kulturområde sker enligt gammal tradition och är en process som börjar med rostbrun myrmalm i en skogskälla och slutar med färdigsmidda järnföremål.

– Jag tycker att det är viktigt att föra kulturen vidare och det här är en kunskap som berikar. Vi kan slå oss för bröstet och säga "jag kan göra järn". Det känns bra, säger Kjell Söderlund.