Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emy Marus öppna brev: "Kom hit, statsminister Löfven!"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Ledarsidan väljer i dag att publicera det öppna brevet till statsminister Stefan Löfven (S) om hudiksvallsläkaren Fikru Maru. Brevskrivaren är dottern Emy Maru.

Bästa Stefan,

Det har nu gått drygt en månad sen jag skrev till dig sist och tyvärr har situationen för min pappa, Fikru Maru, utvecklats till en obegriplig situation.

Mitt förtroende för svenska regeringens insats har växt enormt på sista tiden, framförallt genom ambassadör Jan Sadeks engagemang.

Får jag be om din uppmärksamhet ett par minuter för att berätta en nästan helt sann historia.

En man som heter Ove kommer från Sverige och har bott där i ca 40 år av sitt 66-åriga liv. Han utbildar sig till läkare och med sin ambition drivs han till att öppna ett sjukhus i Etiopien. Han har en viss familjär relation till landet, han är gift med en vacker etiopisk kvinna och även hon är läkare. Tillsammans har de två döttrar och den äldste har två små barn, som är födda och växer upp i en Bullerby.

Den yngre dottern har gått i föräldrarnas fotspår och utbildat sig till läkare. Även hon drömmer om att vidare utveckla det sjukhus Ove har byggt upp i Etiopien. Trots Oves familjs exotiska färger finns inget tvivel om att detta är en vanlig svensk familj. Sverige är deras land, där är deras familj och där kommer de bo resten av sitt liv.

Ove vet att Etiopien är ett komplicerat land med en auktoritär stat. Att få in medicinsk utrustning är inte lätt. Vid ett tillfälle blir han tagen i tullen med fyra väskor som innehåller sjukhusmaterial. Han har ingen faktura och blir åtalad för varusmuggling.

Utrustningen konfiskeras av ett statligt sjukhus, Ove får träffa hälsoministern som talar med tullministern och därefter läggs åtalet ner. Två år senare blir Ove åtalad för intressekonflikt och kännedom om korruption när åtalet lades ner mot honom. Tre och ett halvt år går utan dom eller rättsäker rättegång.

Ove blir äldre men låter sig inte brytas ner psykiskt. Fysiskt blir det dock inte lätt. I början av september 2016 utvecklar Ove kraftiga andningskorrelerade bröstsmärtor över en natt. Fängelsekliniken gör en röntgen som visar en totalt kollapsad vänsterlunga. Han förs i ambulans till Tikur Anbessa universitetssjukhus där man ger en adekvat behandling med thoraxdrän.

Ove blir dock inte bättre. En skiktröntgen visar att han har en kronisk lungsjukdom, bullous disease, på båda lungorna. Detta konstaterar man har förorsakat lungkollapsen och låg sannolikt bakom den första kollapsen som inträffade för 30 år sedan. Tikur Anbessa universitetssjukhus, som är Etiopiens främsta statliga sjukhus, skriver ett intyg från styrelsen att detta behöver opereras akut med hög medicinsk utrustning som inte finns i landet.

Domstolen inser det akuta i situationen och Ove blir dömd till fyra år åtta månader, för kännedom om korruption på basen av hörsägen. Den tid han redan suttit frihetsberövad överskred den allmänt tillåtna straffrabatt som ges till alla fångar i Etiopien. Ove var i mål, han skulle hem och bli frisk.

I skuggan av Oves sjukdom hade en hemsk händelse inträffat på Kilintofängelset. Dagen efter att han blev sjuk utbröt en brand där minst 23 människor miste livet. Hade Ove varit där, med en kollapsad lunga, en sjukdom han inte kan framkalla, så hade han varit död. Det är medicinskt omöjligt att framkalla en lungkollaps. Det finns inte en gnutta av politisk anknytning till oppositionsgrupper för Ove.

Mänskliga rättigheter i Etiopien har utrett branden och kommit fram till att "bad governance" orsakat ett frustrerat upplopp. 28 november 2016: Terrorist. Vållande till 23 människors död. Rekryterar terrorister. Svensk läkare är terrorist. Framkallat sin egen sjukdom. dödstraff.

Överleva, det är allt Ove kan försöka göra när han ser detta. Beslut är taget att en högst medicinskt osäker operation ska göras här i Etiopien.

Ser du Ove?

Hans korta blonda hår, hans borttynande skrynkliga kropp, hans apatiska blick, hans chokade hjärta. Ser du hans omöjliga plats?

Han kom för att rädda liv, byggt ett sjukhus som behandlar 35 000–45 000 liv per år. Detta med hans kompetens och Sveriges bistånd. Samma person och bistånd står nu anklagade som terrorister.

Det absurda är klart, för dig, för mig, för Sverige. Du sträcker fram handen för dialog med din kollega i Etiopien, men får du ens ett svar?

Det finns bara ett alternativ kvar i mina ögon. Kom hit Statsministern. Ingen lyssnar efter telefonen när det är en så pass pressad situation. Detta är skarpt läge – Sverige och en svensk står anklagad för terrorism, utan någon anledning. Och när du vill fråga varför, vad får du för svar?

Snälla, kom hit.

Emy Maru är dotter till den fängslade läkaren Fikru Maru