Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emy Maru söker politiskt stöd: "Jag kämpar på"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Med två veckor kvar till rättegången har Fikru Marus advokater skriftligt fått åtalet som innehåller terroranklagelser mot den lungsjuke svenske läkaren. Under tiden inriktar sig Emy Maru på att få politisk uppmärksamhet för sin pappas situation.

– Jag har inte hunnit läsa åtalet än, för jag måste få det översatt. Rent allmänt är det så svårt att få information, alla är så hemlighetsfulla, säger Emy Maru.

Fikru Marus dotter Emy är tjänstledig för att vara på plats med sin pappa i Addis Abeba. Hon sköter om sin sedan i måndags nyopererade pappa och håller kontakt med berörda myndigheter. Innan terroråtalet försökte hon utverka de dokument som krävdes för att Fikru Maru skulle beviljas straffrabatt.

Läs mer: UD:s krav: Opererad Fikru Maru ska föras ut ur Etiopien för vård

I början på förra veckan blev det officiellt att etiopiska myndigheter anklagar Fikru Maru för samröre med väpnade grupper och att han ska vara ansvarig för planeringen och finansieringen av det fångupplopp där 23 personer dog den 3 september.

– Det är bra med Fikru. Men det är också svårt, han har ont i operationssåret och det är för tidigt att säga om läkningen går bra, säger Emy Maru.

Operationen uppges alltså ha gått bra, men svenska UD kräver fortfarande att Fikru Maru ska föras ut ur Etiopien för att få kvalificerad efterbehandling. För Emy Marus del innebär terroåtalet att hennes fokus flyttas från etiopiska fängelsmyndigheter till politisk nivå.

– Jag försöker få maximal politisk uppmärksamhet just nu och att vår situation ska få uppmärksamhet utomlands, säger Emy Maru.

Läs mer: Fikru Maru åtalas efter fängelsbranden - anklagas för att planerat upplopp

Samtidigt måste Emy Maru noga överväga hur hon agerar utifall de etiopiska myndigheterna vill tysta henne.

– Jag kämpar på och det är klart att jag är rädd för min egen säkerhet. Men jag stannar här så länge det går, säger Emy Maru.

På fredagen förberedde Emy Maru del tre i en videoblogg som hon kallar "My father's execusion", på svenska beskriver hon det som vägen som leder till hennes pappas avrättning.

UD uppger att de jobbar med Fikru Maru på daglig basis och att även statsminister Stefan Löfven är engagerad. Rättegången mot Fikru Maru startar den 23 december och Fikru Marus svenske advokat ser det som ett tidsbegränsat fönster då politiska påtryckningar kan göra effekt. När rättegången startar är det för sent förklarar Hans Bagner.

Läs mer: Tre år utan dom: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Det är en svår situation för UD att hitta framgångsrika sätt att jobba tycker Emy Maru, som berättar att hon har ett bra stöd genom ambassadör Jan Sadek. Sedan några dagar går det att få internetuppkoppling på vissa datorer men Emy Maru beger sig gärna till den svenska ambassaden, som ligger nära sjukhuset där Fikru Maru vårdas.

– Ambassaden är den normalaste platsen som jag har här, säger Emy Maru.