Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma blir sommarfin

/
  • Efter genomkamningen klipper hundfrisören Susanne Arousell hela pälsen på hunden Emma med en klippmaskin.
  • Emma gillar inte att bli fönad i ansiktet. I stället får hon en liten
  • Se så fin Emma blev efter friseringen. Hon är redo att möta sommaren.
  • Inför sommaren är det skönt för en långhårig hund att få en kortklippt frisyr. Emma ska inte ställas ut och nu blir hennes päls lättskött. Utställningshundar har helt andra krav på sina pälsar.
  • Emma får behålla sin fina plym på svansen. Susanne Arousell klipper till formen.
  • Efter grundklippningen är det dags för schampo och balsam. Emma tycker det känns skönt att bli duschad.
  • Först så kammar Susanne Arousell igenom hela pälsen på Emma.
  • Pälsen har växt rejält på Emma över vintern.
  • Så här ser Emma ut när hon kommer till hundfrisören.

Åttaåriga tiken Emma har varit på besök hundfrisören inför sommaren. Frisören förvandlar hennes långa vinterpäls till en lättskött sommarfrisyr.

Annons

Kent och Elsa Debourg i Hudiksvall har en liten blandrashund som heter Emma. Hon är en blandning mellan lhasa apso, shitzu och tibetansk spaniel. Emma är liten och behändig, men hennes päls växer hela tiden och för att den inte ska hänga som en gardin över ryggen så vill husse och matte att hon ska ha en mer lättskött och praktisk frisyr. De går med Emma till en hundfrisör som klipper ner pälsen.
Den här gången är det hundfrisören Susanne Arousell på Gladahunden saxen i Hudiksvall, som sköter om Emmas päls.
Den lilla hunden är van att friseras och står snällt när saxarna tas fram och klippmaskinen sätts i gång. Däremot gillar hon inte att bli fönad i ansiktet. Då skäller hon direkt.
– Jag fönar inte Emma i ansiktet. Jag vill inte att hunden ska ha något obehag av att gå till frisören, säger Susanne Arousell. Jag gör inte utställningsfrisyrer bara vardagsklippningar. Det är kul att se att det blir resultat. Det kommer hit en lurvig och långhårig hund och sen får den en lättskött frisyr och ser helt annorlunda ut.
Emma får behålla plymsvansen, öronpälsen är klippt och hålls jämnlångt och hon har kvar en elegant liten mustasch.
– Jag anpassar frisyren till vad hundägarna önskar, säger Susanne Arousell. Vissa hundar ska klippas som Emma. Andra ska trimmas till exempel terrier, schnauzer och strävhåriga taxar. Då rycker man av pälsen. Jag klipper pudlar också om de bara ska klippas ner till en enkel frisyr, men jag gör inga avancerade utställningsfrisyrer för pudlar.
Susanne Arousell har en egen dvärgschnauzer och började trimma honom själv. Sen gick hon på en baskurs för hundfrisörer i Morgongåva och driver hundtrimningsföretaget på 25 procent bredvid det ordinarie jobbet på HNA.
Efter grundklippningen blir Emma duschad och fönad. Sen avslutas proceduren med en finklippning. Det tar tid att frisera en hund. Fast Emma är en liten hund så tar behandlingen tre timmar. Sen är hon redo att möta sommarvärmen.
Just nu släpper hundarna vinterpälsen. Då är det bara för hundägaren att kamma och borsta bort överflödet från underullen, om man är osäker på när det är dags att börja kamma så är det bara att titta på golvet hemma. Ligger det ulliga tussar i hörnen så är hårfällningen på gång.

Mer läsning

Annons