Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil och Mikael slipar formen inför SM-finalen: "Det kom som en käftsmäll"

/
  • Emil Säll och Mikael Akkus förbereder sig inför finalen i Gymnasie-SM i matlagning som går av stapeln i Globen.

Koncentrationen är på topp och fokus inställt på total perfektion när Emil Säll och Mikael Akkus finslipar sista detaljerna inför finalen i Gymnasie-SM i matlagning.
– Det känns nervöst eftersom vi inte vet hur bra motståndet är. Men jag tror ändå på vinst, säger en segerviss Emil Säll.

Annons

Finalen avgörs i Globen på lördag. Då ska Emil Säll och Mikael Akkus under tidspress och inför en kritisk och smaksäker jury tillaga rätterna som tog de till finalen – rödbetssoppa med höstiga tillbehör, honungsbröd och gulbetssmör och flamberad crêpe med apelsin, lime och yoghurtsorbet.……

Se också: Emil och Mikael får glädjefnatt vid beskedet att de gått till SM

– Vi har nyss varit ute på långpraktik och lagade rätterna häromdagen för första gången på länge, och då satt de inte alls. Det kom som en käftsmäll. Men nu har vi skärpt till oss, säger Emil Säll.

De kommer också göra en varmrätt av råvaror från en hemlig varukorg. Förhoppningen från Emil och Mikaels sida är att den kommer innehålla jordärtskocka.

Läs också: Tävlandet gav mersmak

Och att fet fisk inte är något som kommer gömma sig bland råvarorna.

– Till varmrätten kommer vi fokusera på såsen och då vill vi koka en egen fond. Det funkar inte så bra att göra på fet fisk, så det hoppas jag vi slipper, säger Mikael.

– Jordärtskocka tror vi kommer att finnas i lådan. Så det har vi övat lite extra på och är vårt ess i skjortärmen, säger Emil Säll.

Läsartext: Årets kock-vinnare inspirerade restaurangskolan

Restaurangskolans programansvarige Margareta Englund är hoppfull inför finalen men också väl medveten om att det kommer att bli tufft.

– Det viktigaste är att se till att hjärnan inte börja kaosa så att de tappar fokus. Under en sån här lång tävling sitter allt i det mentala. Själva matlagningen kan de, säger hon.