Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Emelie Persson från Järvsö: "Dans, musik och sång – det är ju jag"

Sedan Emelie var sex år har hon dansat och uppträtt. När hon var 16 år började hon att leda dansgrupper och till hösten börjar hon sitt jobb som lärare.

– Oavsett vad jag kommer att göra i livet så kommer dansen alltid att vara med mig, säger Emelie Persson.

Emelie Persson är 23 år och bor i Gartsbo, utanför Järvsö, med sin sambo. I ett av rummen i deras röda hus står en mikrofon och ett glänsande notstativ. Det fick hon av sin sambo i present. En present som tydligt återspeglar vem Emelie Persson är.

– Jag har dansat i olika dansgrupper och uppträtt sedan jag var 6 år. Om inte mina föräldrar hade tid att titta på mig när jag uppträdde satte jag upp mina gosedjur så fick de fungera som publik, säger Emelie Persson och skrattar.

Vid 16 år ålder blev Emelie kontaktad av Ljusdals gymnastikförening som gav henne ett erbjudande – att bli dansledare för barn. I dag leder hon sex olika dansgrupper i olika åldrar.Läs även om Emelies dansläger: Svängit dansläger för barn

– Jag om någon vet vet att dansen kan vara en viktig del i ett barns liv, på många vis, säger Emelie Persson.

– Jag vet hur viktigt det har varit för mej att ha en dansgrupp att gå till och en lokal, det ville jag ge de här barnen också, säger Emelie Persson.

Läs mer om dansdagarna: Som en dans

Åren har gått och intresset för dansen har alltid funnits kvar, trots att tiden ibland är knapp. Förutom dansgrupperna pluggar Emelie Persson sista terminen till lågstadielärare och i juni tar hon examen. Vid sidan av de egna studierna, och dansen, vikarierar hon extra som mellanstadielärare på Båtbackens skola i Nor och i höst börjar hon att jobba på Tallåsens skola.– Jag kommer aldrig att släppa dansen. Ibland saknar jag att dansa själv, men det är så kul när man ser gruppdynamiken bland barnen som dansar. När de stöttar varandra och delar dansglädjen, säger hon och fortsätter:

– Det är en waow-känsla.

Under söndagen hade Emelie Persson och hennes dansgrupper avslutning i Slottegymnasiets aula. Till hösten tror inte Emelie att hon har lika mycket tid att leda barngrupper som hon tidigare haft.

– Jag känner en sorts separationsångest. Hälften av de här barnen har följt mig under åren och jag är väldigt stolta över dom, säger Emeile Persson och fortsätter:

– Oavsett vad jag kommer att göra i livet så kommer dansen alltid att vara med mig, säger Emelie Persson.