Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-medaljör vill lämna tillbaka medaljen – "Känner mig kränkt"

Ridsportförbundet stoppar tvillingarna Klara och Selma Hammarström från att delta i NM.
– Jag känner mig oerhört kränkt, jag har inte gjort något fel, säger Klara Hammarström.

Annons

Ponny-EM i fälttävlan blev en succé för Klara och Selma Hammarström. Vid mästerskapet i Malmö var det 15-åriga tvillingparet en del av det svenska lag som tog brons i lagtävlingen, den första svenska lagmedaljen i sammanhanget på över tio år.

Läs mer: 15-åriga Delsbotalangen bäst i Sverige

Läs mer: Hemmaseger i Midsommarhoppet.

Men efterspelet har varit allt annat än trevligt för systrarna. Lagom till nordiska mästerskapen, som avgörs i Danmark i dagarna, har förbundet valt att stoppa båda två från medverkan.

Bakgrunden hittar vi i just Malmö. Där ska systrarna enligt förbundet ha befunnit sig på ett hotellrum där det förekom alkohol, någonting som strider mot Svenska Ridsportförbundets nolltolerans.

Klara Hammarström medger att hon befann sig på hotellrummet i fråga, men menar att hon inte har druckit någon alkohol.

– Det var 18-åringar på rummet, och det förekom alkohol men jag drack ingenting. Dom som inte vill tro på mig, dom tror inte på mig. Det är inte heller själva problemet vad folk tror, utan det är hur allt har hanterats, säger Klara Hammarström och fortsätter.

– Jag känner mig jättekränkt och jätteledsen. Jag känner mig maktlös, jag kan inte göra någonting.

Enligt Klara Hammarström skickades en film in till förbundet efter EM, som visade hennes eget snapchat-flöde från hotellrummet. I filmen ska man kunna se att några av personerna i rummet dricker alkohol.

Läs mer: Selma Hammarström är Sveriges bästa fälttävlansryttare

Det ledde till ett möte på Arlanda, där bland andra förbundets sportchef Wiveka Lundh och förbundskapten Lena Bredberg närvarade. Efter mötet uppfattade Klara Hammarström historien som överspelad.

– Dom sa att vi bara skulle blicka framåt och lägga det bakom oss. Att det enda kravet från ridsportförbundet var att vi skulle ha det här mötet och prata igenom det. Och att vi skulle ha en lagträff inför NM och prata om regler, så att inga misstag sker igen.

Några dagar senare fick hon och systern Selma ett mejl som var signerat av bland andra Wiveka Lundh. Där konstaterades att sportchefen Lundh, tillsammans med förbundskaptenerna, kommit fram till att det vore "ytterst olämpligt" att systrarna skulle representera Sverige i internationella sammanhang.

Detta skulle enligt brevet gälla under resten av året. Någonting som i ett senare mejl lindrades till att enbart gälla NM.

– Dom borde ha sagt direkt på mötet att vi kommer att stänga av er. Jag förstår inte hur hon kunde ta det beslutet. Jag hade inte druckit och vi mötte våra landslagscoacher och mina föräldrar på vägen hem, alltså efter vår händelse på hotellrummet. Och då var det ingen som reagerade på att vi var påverkade, säger Klara Hammarström.

Läs mer: Selma placerad i Tattersalls

Efter mejlet som förkunnade att hon stängs ute från nordiska mästerskapen har Klara Hammarström, tillsammans med sina föräldrar, försökt få svar på sina frågor från förbundskaptenen Lena Bredberg.

– Jag försöker ringa, sms:a, mejla och facebooka, men hon är helt okontaktbar.

Tvillingarnas föräldrar, Anna och Eskil Hammarström, har också reagerat på hur förbundet har skött ärendet. Via deras juridiska ombud har föräldrarna skrivit en inlaga till ridsportförbundets förbundsstyrelse, och man har dessutom anmält Wiveka Lundh till förbundets disciplinnämnd.

I inlagan skriver man att deras döttrar är oskyldiga, att bevis saknas och att barnen inte har blivit hörda i frågan.

– Det värsta är sveket. Ridsportförbundets ledning skakar hand med oss och barnen om att detta är utagerat. Två dagar senare kommer ett mejl om att barnen stängs av från allt internationellt tävlande. Det var bara på grund av att det var utagerat som vi inte krävde en utredning från början, säger Anna Hammarström.

För Klara och Selma Hammarström blir det alltså ingen medverkan på NM. Och Klara Hammarström kommer att lägga ner satsningen på fälttävlan.

– Dom fattar nog inte riktigt hur mycket tid jag lägger ner på det här, hur mycket det betyder för mig. Jag lägger av med fälttävlan, men fortsätter med hoppningen. Jag orkar inte med det här, säger hon.

I ett officiellt uttalande på sin hemsida skriver Svenska Ridsportförbundet att man inte tänker kommentera ärendet.

Den hållningen kvarstår när Sporten får tag på Wiveka Lundh på fredagseftermiddagen.

– Jag kommenterar inte ärendet eftersom det är barn inblandade, säger hon.

Annons