Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elvira från Hudiksvall har solsken i blick

För femtio år sedan hade släkten Östlund sin första släktträff, då på Alnö i Sundsvall. Nu firar man jubileum och folk har rest från när och fjärran för att vara med på festligheterna på Brogården i Njutånger.

På Brogårdens parkering är det fullt av bilar. Utomhus flödar solskenet generöst över både unga och gamla. Här träffas runt femtio personer under fyra dagar och de tillhör alla samma släkt – Östlunds, med bördighet från trakterna kring Viksjön i Långviken.

Från ett av de rödmålade timmerhusen hörs glad körsång. Där har gästerna, med organisatören Lennart Östlund i spetsen, samlats för att inleda en riktigt trevlig helg. PRO-kören om tretton personer från Iggesund, med brunbrända ansikten och starka röster, sjunger bland annat Barfotavisan, Räck mig din hand, Rosa på bal och Vals ombord. När det är dags för den sista sången klappar alla entusiastiskt takten. Lilla Elvira från Hudiksvall är där tillsammans med mamma, pappa och storasyster Leeloo. Hon lyssnar med spänning på kören.

Mamma Linda har varit med på alla träffar sedan starten.

"Det bästa med de här träffarna är att man verkligen umgås! Man lär känna varandra närmare, eller träffar släktingar man inte sett förut. På kvällarna är det kortspel, frågesporter, boccia eller andra sällskapsspel. Under en sådan här helg tittar man inget alls på tv. På morgnarna kan man gå 'Grötlunken', en tipsrunda där man får testa sig själv lite".

Det är ett välplanerat program som man kan delta i under släktdagarna. Efter den inledande körsången sätter sig alla utomhus vid långbord och tar för sig av hembakad silverkaka, chokladrutor, hallongrottor och kanelbullar. I den ljumma vinden ovanför vajar Trollsykien-flaggan. Lennart Olsson förklarar:

"Det är nästan så att den här släkten är en egen republik, så den fick på skoj namnet Trollsykien. Och en republik måste ju ha en flagga, därför sydde min mor Fanny den ursprungliga fanan 1969. Den är lite medfaren nu, så i år har vi tagit fram en ny."

Lennart Östlund berättar att släkten nu samlas igen efter ett uppehåll som varat sedan 2010. Många bor i närheten av Hudiksvall, men det kommer också folk från bland annat Ystad, Vänersborg, Sundsvall och Nyköping.

"Jag och frugan bor inte själva här, vi har ett sommarboende i Långviken. Men vi är många som hjälps åt att planera en sådan här träff. Vi turas om att vara i köket och sköta logistiken. Drygt trettio personer sover över här på Brogården, det finns hyfsat med sovplatser."

Något som inte hade slagit igenom när släkten samlades senast, är smartphones och skärmtid. Lennart tycker att det ska bli intressant att se hur det faller ut nu.

"Jag hade en tanke om att inleda träffen med en snickrad låda, där alla får lämna in sina mobiler. Men då skulle de yngre få hicka", skojar han.

Det är ingen tvekan om att Östlunds inte tycker att släkten är värst – snarare tvärtom. Yngsta tillskottet Noel Karlsson vilar tryggt i mamma Annies famn och har många trevliga träffar att se fram emot.