Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elva av tolv klubbars krav till förbundet – skrota korttidsutvisningarna: "Vi tar det på stort allvar"

Det är den här säsongens mest omdebatterade fråga. Nu kräver elva av tolv division 5-klubbar att förbundet skrotar korttidsutvisningar i samband med gult kort. – Det har inte med fotbollen att göra, säger Söderalas tränare Lars "Nåjde" Olsson.

Många var skeptiska när Hälsinglands fotbollförbund, efter godkännande från Svenska fotbollförbundet, beslutade att gult kort ska generera 15 minuters utvisning i division 5.

Bara några omgångar in på serien har missnöjet eskalerat. Elva av tolv klubbar vill ha bort regeln och kräver i en skrivelse till Hälsinglands fotbollförbund att den skrotas.

– Det är dåligt på alla sätt och vis och det har inte med fotbollen att göra. Det ska spelas elva mot elva och regeln slår väldigt hårt. Jag har redan fått höra massor av exempel där det har slagit snett, säger Lars "Nåjde" Olsson.

Söderalatränaren var den som tog initiativet till skrivelsen.

– Jag skickade ett sms till elva ledare och inom en timme hade alla svarat och var positiva. En ledare, som jag har haft kontakt med innan, har sagt att han nästan har ledsnat på fotbollen för att det här förstör så in i helsike, säger han.

LÄS MER: Så tycker tränarna om korttidsutvisningar i division 5

Hälsinglands fotbollförbund ser allvarligt på att missnöjet med den nya regeln är så utbrett. Frågan kommer att tas upp på förbundets styrelsemöte redan på torsdagskvällen.

– Vi tar det på stort allvar när föreningarna redan nu reagerar, efter en sådan kort tid. Vi ska gå till botten med det här ordentligt och vi ska ha en öppen diskussion om föreningarnas skrivelse, säger fotbollförbundets ordförande Dan Jonsson.

LÄS MER: Lovande start för de "gula" korttidsutvisningar i femman: "Lugnare än väntat"

Han påpekar att syftet med regeln är välvillig, i syfte att utveckla fotbollen.

– Vi ville få en optimal upplevelse av fotbollen, med en trevlig stämning där vi ville ha bort onödiga varningar för olämpligt uppträdande. Domare ska ha en bra arbetsmiljö och spelare ska inte riskera att få svordomar eller könsord kastade mot sig.

Hur stor är chansen att ni tar bort regeln om korttidsutvisningar?

– Det kan jag inte uttala mig om i dag. Vi tittar på alla möjligheter och går igenom stadgar. Vi kommer även att ta kontakt med Svenska fotbollförbundet. I botten är det ett repskapsbeslut, med stöd av "svenskan", att testa detta under hela säsongen.