Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elstängsel ska stoppa björn

Efter att ännu en gång ha fått bikupor förstörda av björn har biodlaren Ynge Näsman i Bollnäs låtit sätta upp ett elstängsel runt några av sina bikupor.

Det var måndag för drygt en vecka sedan som en granne upptäckte vaxkakor på vägen och kontaktade Yngve Näsman. När han kom till platsen kunde han konstatera att han ännu en gång fått bikupor förstörda av björn.

– Jag har haft bin sedan -86, det är först på senare år som jag råkat ut för det här, säger Yngve Näsman.

Den senaste påhälsningen är den fjärde större inom loppet av tre år där skadorna blivit omfattande. Efter den senaste i våras satte Yngve Näsman upp ett larm med sensorer som tjuter och blinkar om något kommer för nära bikuporna.

– Det hjälpte inte. Nu har jag fått ett akutstängsel uppsatt av länsstyrelsen. Vi får se om det hjälper, det är envisa djur det här, säger han.

Samtidigt har Yngve Näsman ansökt hos länsstyrelsen om bidrag för att sätta upp ett permanent stängsel med el.

– Det har inte behövts tidigare. Jag tycker att det ligger så centralt att jag hade hoppats att slippa ta till åtgärder.

Yngve Näsman har bikupor på flera ställen. Det är kupor i Voxsätter, strax söder om Bollnäs, som nu förstörts av björn. Det planerade stängslet blir cirka 50 meter och kommer att omringa ett tiotal bikupor om det blir av.

– Vi får se om jag får bidrag, men jag tycker att jag borde få det eftersom jag haft så många angrepp, säger Yngve Näsman.