Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Elsa Bergh plockade medaljer i Norrländska mästerskapen – slog 22 år gammalt rekord

Tio starter – och tio finaler.
Elsa Bergh var snabb i bassängen när Norrländska mästerskapen avgjordes i Umeå.
Även Söderhamns lagkappslag kan se tillbaka på en mycket lyckad helg.

För första gången på många år så hade Söderhamns Simsällskap en deltagare med på Norrländska mästerskapen med tävlande från Gästrikland i söder och norrut.

Elsa Bergh ställde upp i tio grenar och tog sig till final i samtliga. Den första medaljen plockades hem under finalpasset på fredagkväll när en silvermedalj på 200 medley säkrades efter stabil simning i närheten av personbästa.

Senare på kvällen simmade hon hem ytterligare en silvermedalj på 100 meter bröst när det 22 år gamla klubbrekordet också slogs.

Under lördagen så slogs det ytterligare ett klubbrekord av Elsa Bergh. Denna gång var det på 50 meter bröst, där rekordet har stått sig i 21 år. Hon blev även denna gång slagen av 22-åriga Ulrika Sandgren från Sundsvall med dryga sekunden.

Bergh fick dock revansch under söndagens finalpass med en bronsmedalj på 100 meter medley med en tiondel före nyss nämnda Sundsvallsimmare. Dessutom sattes ett nytt klubbrekord.

Pricken över i kom dock i en av de sista grenarna under helgen. Elsa Bergh putsade det personliga rekordet på 200 bröstsim med nästan fyra sekunder och med sju sekunders marginal simmade hem Söderhamns simsällskaps första guldmedalj på Norrländska mästerskapen på många år.

Hennes tider på bröstsimmet är dessutom de snabbaste någon 14-åring har simmat i Sverige i år.

Det simmades även kval till vårsimiadfinalen på tre ställen i Mellansverige i lördags. De 12 bästa tiderna i varje gren och åldersklass gick vidare till finalen i Karlskoga om två veckor.

Dit lyckades Söderhamns lagkappslag kvalificera sig på – både den fria lagkappen och medleylagkappen – genom att simma mycket snabbt i Uppsala.

Man hade dessutom den bästa tiden av alla lag i Mellansverige. I laget simmade Clara Bergh, Victoria Flyman, Karin Englund samt Filippa Eklund.

Individuellt kvalificerade sig Clara Bergh, Victoria Flyman, Filippa Eklund, Junia Eklund samt Lukas Nilsson till finalen.